Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Najväčšie autobusové nešťastia Slovákov
Zdielať na

Najväčšie autobusové nešťastia Slovákov

SLOVENSKO / Smrteľných nehôd na našich cestách neubúda. Keď havaruje autobus, obetí býva viac. Prinášame vám prehľad najtragickejších autobusových nehôd Slovákov za posledných 11 rokov.

Píše sa 3. august 2003 a nič netušiaci pútnici sa vezú ku Kaplnke Panny Márie Snežnej v Úhornej. Za obcou v ostrej ľavotočivej zákrute zostáva autobus stáť. Vodič sa poruchu pokúša opraviť, keď sa zrazu kolos pohne dozadu a začne sa rútiť dole strmým kopcom, kde sa nakoniec prevráti. Bilancia – jedenásť obetí na mieste a dvanásta podľahla zraneniam po dvoch týždňoch. VIAC o nehode tu.

Pád do rokliny

K tragickej nehode prichádza aj v novembri 2005. Pri Ožďanoch prechádza ukrajinský kamión do protismeru. Vodič pravidelnej linky zo Štrbského plesa už nedokáže zrážke predísť. Na mieste zraneniam podľahli štyria ľudia vrátane šoféra.

Dva roky po Ožďanoch havaroval autobus s folkloristami pri Hriňovej. Ich autobus sa nekontrolovateľne zrútil do 15 metrovej rokliny. Štyria pasažieri boli mŕtvi na mieste a piata obeť podľahla zraneniam po dvoch týždňoch. Podľa znaleckého posudku vyplýva, že vodič zvolil zlý prevodový stupeň pri schádzaní z kopca.

Gospič a Polomka

K tragickej nehode prišlo aj v roku 2008. Nebolo to síce na slovensku, ale autobus viezol dovolenkujúcich Slovákov. Pri chorvátskom Gospiči zišiel autobus vo veľkej rýchlosti z cesty a vrazil do mostného piliera. Počet mŕtvych sa vyšplhal na štrnásť. Ďalší dvaja účastníci nehody zomreli do dvoch mesiacov od nehody. VIAC TU.

K poslednej veľkej autobusovej nehode, ak nerátame včerajšiu, prišlo vo februári 2009 ma železničnom priecestí v Polomke. Osobný vlak na nechránenom priecestí zdemoloval autobus. Predná časť vlaku zostala ležať na autobuse. Zahynulo vtedy 12 obyvateľov Bánoviec nad Bebravou. Prečítajte si viac tu.

Pozrite si zábery, ktoré nasnímali redaktori TV JOJ krátko po tragédii:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy