Skoro jasno
21°
Bratislava
POTVRDENÉ! Pád vrtuľníka do Váhu spôsobilo natiahnuté lano
Zdielať na

POTVRDENÉ! Pád vrtuľníka do Váhu spôsobilo natiahnuté lano

SEREĎ / Správa leteckých vyšetrovateľov o páde vrtuľníka pri Seredi, pri ktorom zahynul 13-ročný syn pilota Jána Daniša, je už konečne známa. Ide o podrobnú analýzu tragédie, aj letu pred ňou. Najväčší problém podľa nej spôsobilo lano, o ktoré sa vrtuľník zachytil.

Leteckí vyšetrovatelia objasnili príčiny pádu vrtuľníka až po 8 mesiacoch po tragédii. Celý proces spomalilo aj to, že čiernu skrinku museli poslať do Francúzska. Ani z ich záverov nie je definitívne jasné, či pilot pochybil alebo nie.

"Príčinou nehody podľa tejto správy bol stret vrtuľníka s lanom natiahnutým ponad rieku Váh," potvrdil hovorca ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja AR Martin Kóňa.

Stále ale nie jasné, prečo pilot s vrtuľníkom klesol tak nízko. Podľa vyšetrovateľov krízovú situáciu riešil neobvykle a nie v súlade s postupmi z letovej príručky.

Traja pasažieri mali zhodne uviesť, že pred klesaním vrtuľníka nastali technické problémy ako trasenie stroja a monotónny zvuk v slúchadlách. To ale expertíza čiernej skrinky nepotvrdila. Okrem toho vyšetrovatelia nevylúčili ani možný vplyv slnka na pilota. "Jej závery budú použité v ďalšom vyšetrovaní policajnými zložkami," doplnil Kóňa.

Prípad sa vyvíja v prospech pretekára

Prípad sa tak vyvíja v prospech automobilového pretekára Jána Daniša. Jeho pochybenie od začiatku úplne vylúčil aj vynálezca a tiež pretekár Dick Kvetňanský, ktorý bol v čase zrútenia vrtuľníka do vody na jeho palube.

Ďalší krok je tak na trnavskej polícii, pre ktorú je táto správa zrejme dosť podstatná. Aj od nej bude závisieť to, či nakoniec vo veci padne obvinenie. Vinníkovi by hrozilo až 5-ročné väzenie.

"Musíme počkať na doručenie záverov expertízy leteckého útvaru a po preštudovaní materiálu vyšetrovateľka zvolí ďalší postup," povedala trnavská policajná hovorkyňa Martina Kredatusová.

Podľa expertky na trestné právo správa je už veľkým posunom v rámci tohto trestného konania. "Už aj na to, aby sa zvážili všetky okolnosti, či nevzniesť v konkrétnej veci obvinenie," povedala expertka na trestné právo Lucia Kurilovská.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

SITA

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy