Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Matka o streľbe policajtov. Vierka sa mala vyzliecť donaha
Zdielať na

Matka o streľbe policajtov. Vierka sa mala vyzliecť donaha

BRATISLAVA / Myslela som si, že moju dcéru zastrelili. To sú slová matky, ktorej dcéra sedela v aute na diaľnici v momente, keď naňho strieľali policajti. Dnes sa rozhodla prehovoriť pre televíziu JOJ. Pani Juhošová sa doteraz nevie spamätať zo šoku, ktorý policajti spôsobili jej rodine.

Vierkina matka opisuje udalosti takto. Jej dcéra sa po odchode do Brna dlho neozývala. Vtom začuje správy v televízii o tom, že na diaľnici do Brna sa strieľalo po aute plnom študentov. V tom momente si myslela, že jej dcéru niekto zastrelil.

"Za tri minúty desať mi volala, plakala, skákala z témy do témy, vôbec som nechápala, čo mi hovorí," hovorí. Jej slová prerušuje plač. Doteraz sa nevie z toho spamätať, jej dcéra tiež. Myslí si, že ju to poznačí na celý život. No to, čo jej povedala, keď bolo po všetkom, až mrazí.

Matke sa tisli slzy do očí

Z niektorých jej vyjadrení mrazí. "Policajtka vyzvala moju dcéru, vyzvala ju, aby sa vyzliekla donaha. Keď sa jej spýtali, prečo, údajne povedali: Osobná prehliadka," vraví so slzami v očiach matka.

Hnevá ju postup polície od začiatku do konca. Najviac ju však hnevá, že študentom nedovolili ani zavolať rodičom. Prikázali vypnúť telefóny. Všetko polícia odôvodnila takto: "Pri výkone služobného zákroku sú osoby povinné strpieť jednotlivé úkony a uposlúchnuť výzvy policajta," hovorí hovorkyňa KR PZ Bratislava Karina Považanová.

Podľa istého muža, Martina Daňa zo spravodajského portálu GINN policajti študentom nemali právo zakazovať použiť mobily. "Pojednáva o tom aj judikát ústavného súdu," vraví.

Policajti pritom nakrúcali. Poďme však ďalej. Šoférovi odobrali vodičák, no nechali ho šoférovať na prestrelenom aute na obvodné oddelenie do Brodského. Tam ďalšie dve hodiny prebiehali výsluchy.

A ďalšia pikoška...

Matúšovi na rozlúčku odovzdali kľúče od prestreleného auta, so zákazom šoférovať. Nedali mu ani doklad umožňujúci dôjsť do cieľa. Štyria sa tak ocitli v noci v lejaku pred policajnou stanicou v obci Brodské. Ešteže bol s nimi Jerguš, ktorý má vodičák.

Prípadom sa zaoberá inšpekcia 

Prípadom sa až po našej urgencii začala zaoberať Inšpekcia ministerstva vnútra. Policajti sa teda do skončenia vyšetrovania prípadu nebudú k tejto kauze vyjadrovať. Preto sme sa ani ani vo štvrtok nedozvedeli, prečo policajti pátrali po nesprávnom aute.

"Podnet sa preveruje na základe telefonátu, jedného z rodičov študentov, ktorí sedeli vo vozidle, šéfa inšpekcie odboru západ a vedenia ministerstva vnútra," potvrdila hovorkyňa ministerstva vnútra Lucia Grajaová.

Rovnako sme políciu a Inšpekciu žiadali o zverejnenie videozáznamu z incidentu. Neúspešne. "Videozáznam je súčasťou kontroly a táto otázka je preto predčasná," vysvetlila Garajová.

O objektívnosti vyšetrovania pochybuje aj odborník na bezpečnostnú problematiku. Problémom je podľa neho nezávislosť Inšpekcie. "Ak je podriadená priamo ministrovi, ktorý chráni tých policajtov, ktorí urobili chybu. Ten systém je zlý," hovorí bezpečnostný analytik Milan Žitný.

Téme sa venuje reportér Dárius Haraksin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Téme sa venuje reportér Samuel Migaľ. INFORMÁCIE ONLINE TU.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy