Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
VIDEO. Na Dunaji havarovala loď, uniká z nej ropa!
Zdielať na

VIDEO. Na Dunaji havarovala loď, uniká z nej ropa!

Z lode uviaznutej v Dunaji pri Medveďove začali vo štvrtok krátko predpoludním unikať ropné látky. Slovenská inšpekcia životného prostredia už požiadala hasičov o inštaláciu nornej steny. Informáciu potvrdil jej hovorca Michal Štefánek.

Unikajú látky zo strojovne

Podľa prvých informácií od inšpektorov neuniká do vody nafta z nádrže pohonných hmôt, ale pravdepodobne iné látky zo strojovne. "Na mieste pracujú naši inšpektori, ktorí preverujú všetky okolnosti. Vytvorená bude pracovná skupina s účasťou pracovníkov Štátnej plavebnej správy a Slovenského vodohospodárskeho podniku, ktorí rozhodnú o ďalšom postupe," povedal Štefánek. Norná stena má zabrániť vniknutiu ropných látok z hlavného koryta Dunaja do medveďovského ramena.

Narazila na zaplavené pobrežie Dunaja

Prvotné informácie hovorili o tom, že loď EUROSHIP1 sa potápa. Až keď sa rozvidnelo, záchranné zložky zistili, že tomu tak nie je. "Loď sa síce nepotápala, ale nakláňala sa smerom ku korytu. Nie je v nej ani diera, ani sa nenapĺňa vodou, no je to predsa len niekoľko stoviek-tonová loď a náklad labilný. Eventuálne je plavbyschopná a zastabilizovaná," opisuje priamo z miesta nehody situáciu Drahu Dobrovicsová.

Podľa pplk. JuDr. Tibora Čandala z Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Dunajskej Strede je veľkým problémom práve zdvihnutá hladina Dunaja. Pobrežné časti sú totiž zaplavené a práve v nich loď uviazla. Pri záchrannej nočnej akcii mali preto hasiči sťažené podmienky - tmu a plytčinu.

Loď sa začala nebezpečne nakláňať

Nákladná loď prevážala 45 železných zvitkov, každý váži okolo 30 ton. Tie smerovali z rakúskeho Linzu do Rumunska, problém však nastal práve pri slovenskej obci Sap. "Pre poruchu vypadli motory a prúd loď schytil a nasmeroval ju na breh. Tam loď narazila a ostala uviaznutá na plytčine," informoval ďalej Čandal. "Nedošlo však k úniku žiadnych pohonných látok a životné prostredie nie je ohrozené. Nedošlo k žiadnym zraneniam."

Keďže ide o medzinárodnú cestu prvej triedy, prepravu a vytiahnutie lode by mal teda zabezpečiť prepravca.Na mieste zasahovali hasiči z Gabčíkova, Dunajskej Stredy a Veľkého Medera. Momentálne na mieste zasahuje ťažká technika, prípad po hasičoch záchranároch prebrala Štátna plavebná správa.

Jej hovorkyňa Jana Vadkertyová informovala, že potopenie lode bezprostredne nehrozí. Možnosti riešenia vzniknutej situácie preverujú. Štátna plavebná správa hlásenie o udalosti dostala po pol tretej ráno. Na plavidle vznikli škody, ktoré zatiaľ nie sú vyčíslené.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy