Jasno
16°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Potápači čistili tatranské plesá. Vytiahli 189,5 kg odpadkov
Zdielať na

Potápači čistili tatranské plesá. Vytiahli 189,5 kg odpadkov

Potápači v piatok zo Štrbského, Nového Štrbského, Velického a Popradského plesa vo Vysokých Tatrách vytiahli 189,5 kg odpadkov. Väčšinou išlo o „turistický“ odpad ako sú plastové poháre, sklenené fľaše, konzervy, plastové obaly a vrecká. Kuriozitou bola časť hlineného krčahu pochádzajúceho zo začiatku 20. storočia, ktorý ležal na dne Štrbského plesa.

"Medzi odpadkami sa našlo hrdzavé veslo ešte z čias Rakúsko-Uhorska, gumená hadica, okraj 200 litrového suda, kovová tyč, diely jedálenského riadu, kus linolea i kovové drôty,“ informoval koordinátor akcie Čisté vody zo Štátnych lesov Tatranského národného parku Pavol Kráľ.

Plesá čistilo 65 potápačov

Do štyroch tatranských plies sa dnes ponorilo 65 potápačov z celého Slovenska. Odpadkami bolo najviac znečistené Štrbské pleso. Z neho 37 potápačov vytiahlo 128,5 kg odpadkov. Potápači sa tu sťažovali na malú viditeľnosť, ktorá bola maximálne dva až štyri metre. Ojnicu z auta a oceľovú platňu spolu s iným odpadom, zväčša obalov z potravín, vytiahli 15 potápači z Popradského plesa.

Piati potápači sa ponorili pod hladinu Velického plesa a na breh vyniesli pol kilogramu obalov z potravín. V Novom Štrbskom plese sa ponáralo osem potápačov, ktorí z neho vylovili 2,5 kilogramu odpadkov. Súčasne s čistením tatranských plies upratovali dobrovoľníci aj koryto potoka Biela v Ždiari. Okrem pneumatík v ňom vyzbierali takmer 200 kilogramov odpadkov.

19 rokov = 4 770 kg odpadu

V poradí už 19. ročník akcie Čisté vody je súčasťou 27. Medzinárodného festivalu potápačských filmov. Za 19 rokov uskutočnili potápači v tatranských plesách 1 233 ponorov. Z tatranských plies potápači vytiahli spolu 4 770 kg odpadkov. Najviac odpadkov, až 506 kg, vytiahli potápači z plies v roku 2004. Najmenej našli potápači v roku 1994, kedy z plies vytiahli iba 50 kg odpadkov. Kým v minulosti prevládal stavebný odpad pochádzajúci ešte z čias prelomu 19. a 20. storočia, prípadne z obdobia rozsiahlych stavebných aktivít v 70-tych rokoch minulého storočia, v posledných rokoch nachádzajú potápači prevažne obaly z potravín.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy