Skoro jasno
20°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Hladiny Dunaja aj Moravy stúpajú. Hrozia nám povodne?
Zdielať na

Hladiny Dunaja aj Moravy stúpajú. Hrozia nám povodne?

Hladiny riek Dunaj a Morava sa za jediný deň zvýšili o niekoľko metrov. V rakúskych Alpách sa výrazne topí sneh a intenzívne prší. Zisťovali sme preto, dokedy sa hladiny riek budú zvyšovať a či nám nehrozia povodne.

Zrážky v Alpách

Do 17-hodiny popoludní hladina stúpla o ďalších 30 centimetrov. Takýto stav spôsobili najmä silné zrážky v nemeckej a rakúskej časti povodia Dunaja. "Je relatívne teplo na toto ročné obdobie a práve to oteplenie v kombinácii tekutými zrážkami spôsobilo zvýšenie hladiny Dunaja," skonštatoval Pavel Virág zo Slovenskej vodohospodárskej výstavby.

Dunaj dosiahol vrchol...

Hladina Dunaja v noci v Bratislave dosiahla úroveň 695 centimetrov. Voda zaplavila niekoľko úsekov cyklotrás. Za jeden deň stúpla aj hladina rieky Morava v Devínskej Novej Vsi o tri metre. Vyššiu hladinu riek zapríčinilo výrazné topenie snehu v Alpách a intenzívne zrážky.

Pršať by malo aj dnes, no napriek tomu povodne v hlavnom meste nehrozia, aspoň zatiaľ. Hladina Dunaja v pondelok rááno o deviatej hodine dosiahla výšku 674 centimetrov. Stále však platí výstraha prvého stupňa povodňovej aktivity

Do polnoci by mala hladina klesať, pričom okolo 12 až 15 hodiny by už nemala dosahovať hodnoty povodňovej aktivity. V noci sa to ale môže zmeniť. Očakáva sa, že hladina by mala opäť stúpať, ale nemala by dosiahnuť tie hodnoty čo v nedeľu. Aj to v okamihu môže zmeniť počasie u našich rakúskych susedov. Ak v Alpách začne pršať môžeme sa pripraviť na ďalšie zvýšenie hladín riek.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy