Zatiahnuté
13°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Fúkanie do novín? Takto treba na ukrajinských policajtov
Zdielať na

Fúkanie do novín? Takto treba na ukrajinských policajtov

Ak ste už boli aspoň raz na Ukrajine, iste viete, že je tam úplne bežné fúkanie do novinového papiera či čiapky pri policajnej kontrole. Za fľašu vodky či päť eur ste sa takémuto stresu mohli vyhnúť. Odteraz je to ale inak - všetky praktiky Ukrajincov si môžete nafotiť alebo nasnímať napríklad na mobil a použiť to ako dôkaz, ak sa dostanete do problémov...

Bez auta - lebo "nafúkal" do novín

"On zobral dajaké noviny či časopis, čo tam mal, stočil do lievika a - fúkaj... Tak som zobral a fúkol. A on na mňa - ty pil." Takto opisoval praktiky ukrajinských policajtov tak, ako s nimi mal skúsenosť, pán Peter ešte v zime. Na patálie, ktoré ho vtedy čakali, už ani nechce spomínať. Domov sa totiž vrátil bez auta. Vraj pil, hoci vôbec nepije...

Tieto praktiky naši ľudia veľmi dobre poznajú. Ak by k podobným situáciám došlo u nás, policajtov si môžete nakrútiť na mobil a v rukách tak máte záznam ako dôkaz. "Policajt ako verejný činiteľ pri výkone svojej zákonnej právomoci musí rešpektovať informáciu občana, že počas služobného zákroku bude vyhotovovať audiovizuálny záznam a nebrániť mu v získavaní takéhoto záznamu," potvrdila policajná hovorkyňa Denisa Baloghová.

Záznam ako zbraň na policajtov

Ak by ste niečo také urobili na Ukrajine ešte prednedávnom, mohli ste si tam posedieť vo väzení 15 dní. Teraz však ukrajinské úrady radia - ak sa policajti pokúsia zabrániť vám  v kamerovaní, zamknite sa do auta, nasnímajte si ich vyčíňanie a kontaktujte naše úrady na Ukrajine.

"Ak by sa občania Slovenska v tejto súvislosti dostali do problémov, odporúčame im kontaktovať buď náš zastupiteľský úrad v Kyjeve alebo Generálny konzulát v Užhorode," upozornil hovorca rezortu zahraničia Boris Gandel.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy