Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Keby Fica platil Soros, nekonal by inak
Zdielať na

Keby Fica platil Soros, nekonal by inak

Zdroj: SITA

Keď poslanec Robert Fico obviňuje organizátorov protestov Za slušné Slovensko, že usilovali o prevrat, môže mať v podstate pravdu. Skutočne sa dožadovali toho, aby mafiánsky štát pod jeho vedením skončil. Trestnoprávne to však neobstojí. Štátny prevrat znamená zmenu politického režimu za použitia násilia. Protesty boli pokojné a ľudia sa dožadovali iba obnovy ústavného zriadenia, ktoré máme zakotvené v platnej ústave.

Je dobrou správou, že NAKA, ktorá sa za vlády Roberta Fica stala tým, čím bola SIS za Vladimíra Mečiara, žiada od aktivistov výpisy z ich účtov. Je totiž upokojujúce vedieť, že schopnosti zložky, ktorá má robiť špinavú robotu na politickú objednávku, nepostačujú ani na to, aby si jej vyšetrovateľ pozrel transparentný účet voľne prístupný na internete.

Čudné je len to, že NAKA údajne koná na základe anonymného udania. Naposledy to robila ŠtB. Policajné orgány vyšetrujú legitímne trestné oznámenia, a pod tými musí byť vždy niekto podpísaný.

No aj keby šlo rovno o trestné oznámenie, bárs aj vlastnoručne podpísané poslancom Ficom, v skutočnosti niet čo vyšetrovať. Organizovanie ohláseného a úradne povoleného protestu nie je trestným činom. Rovnako ním nemôže byť ani jeho finančná podpora. Trestné, samozrejme, nie je ani prijímanie pomoci, ktorá zabezpečí či zaplatí pódium, ozvučenie, propagáciu, horúci čaj pre dobrovoľníkov a zdravotnú službu. Dokonca ani keby prišli peniaze od Mariána Kočnera alebo Ladislava Bašternáka, nebolo by to trestné, len morálne neakceptovateľné. Slušní ľudia by si od nich nevzali ani pohár ani vody.

Ľudsky sa riaditeľovi NAKA, ktorý tlačí na vyšetrovanie, dá rozumieť. Nijaký vysokopostavený policajný funkcionár si dnes nemôže byť istý svojou cťou, majetkom ani slobodou, keď príde o mocenskú pozíciu a vezmú mu kľúče od skrine, v ktorej drží pod zámkou svojich kostlivcov. Peter Hraško sa ešte zrejme nezačal zapodievať myšlienkou, že možno už nestojí na víťaznej strane, ale veď ho nevyberali preto, aký je bystrý, ale preto, aký je poslušný. Robí, chudák, čo môže.

Hoci asi neúmyselne, Hraško tentoraz koná v prospech verejného záujmu. V piatok, v predvečer výročia nežnej revolúcie, bude ďalší protest, ktorý bude  mať snahu od základov rozvracať mafiánsky štát poslanca Fica. Možno bude Hraško prekvapený, koľko ľudí tam príde, a celkom zadarmo.

Keby George Soros hoci aj daroval celý svoj multimiliardový majetok priamo Ficovi, aby pochoval najúspešnejšiu populistickú stranu v dejinách moderného Slovenska a obnovil liberálnu demokraciu, nemohol by od neho čakať lepší ako výkon, ako práve podáva. No krásne je, že tie najlepšie veci sú úplne zadarmo - občianska odvaha na námestiach, aj skapínajúci kôň, ktorý si kope do vlastnej hlavy.

Súvisiace články