Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Voľby v hlavnom meste by mohli rozhodnúť aj cezpoľní
Zdielať na

Voľby v hlavnom meste by mohli rozhodnúť aj cezpoľní

Zdroj: SITA

Blava vyciciava zvyšok Slovenska. A Bratislavu vyciciavajú cépečkári. To sú dve heslá, ktorými sa dá v komunálnych voľbách osloviť slušný podiel voličov. Keď kandidáti nemajú riešenia problémov, musia hľadať aspoň ich vinníkov. Delenie na my a oni je napokon absolútny základ každej funkčnej politickej demagógie. Frontálny útok bratislavských kandidátov na nelegálnych migrantov do hlavného mesta, ktorí tam nie sú prihlásení k trvalému pobytu, je však pomerne krátkozraký.

Ako obvykle, ide o peniaze. Mesto dostáva za svojich obyvateľov podielové dane. No ak niekto nie je prihlásený k trvalému pobytu tam, kde žije, nie je to spravidla jeho rozmar.

Mať pobyt v mieste skutočného bydliska je v prvom rade praktické. Stačí stratiť poznávaciu značku auta a musíte po novú cestovať do miesta bydliska. Keď žijete mimo miesta svojho oficiálneho pobytu, musíte si zabezpečiť preposielanie úradnej pošty a riešiť desiatky iných byrokratických nezmyslov. Pomlčiac o tom, že prichádzate trebárs o možnosť získať rezidentské parkovanie a o iné výhody.

Státisíce obyvateľov Bratislavy, ale aj iných veľkých miest, však žijú v prenajatých bytoch, kam ich majitelia k trvalému pobytu neprihlásia. Mnohí aj preto, že z nájmu neplatia daň. Problém by sa dal vyriešiť jednoducho, úpravou legislatívy tak, aby sa nájomník mohol prihlásiť k pobytu bez súhlasu majiteľa, na základe nájomnej zmluvy. To by na nej nájomníci azda viac trvali a veľké mestá by získali aj na výbere dane z prenájmu. Lenže takáto úprava by musela vzniknúť v parlamente, a tam len tak jednoducho neprejde.

Najväčšou lobistickou skupinou v národnej rade je ZMOS. Stačí sa pozrieť, koľko primátorov, starostov či miestnych poslancov v nej sedí. A ich záujmom je neprísť o podielové dane za ľudí, ktorí u nich už roky nežijú, no stále tam majú trvalý pobyt. To sú zdroje zadarmo.

Pre samosprávy veľkých miest to môže byť frustrujúce, no zneužívať otázku pobytov v demagogickej kampani je mimoriadne hlúpe. Cezpoľní by si mohli slová kandidátov vziať k srdcu a solídne im to vo voľbách zrátať. Existujú totiž iné možnosti, ako si zriadiť trvalý pobyt. Nie je problém prihlásiť sa na mestskú časť, ako bezdomovec, alebo si ho zriadiť prostredníctvom firmy, ktorá vám ho zapíše na svoju adresu za mesačný poplatok. Takáto služba už v Bratislave existuje, V prípade mestskej časti to nie je veľmi praktické, v prípade firmy to zasa niečo stojí, no stačí aj na pár týždňov. Ešte teraz to pravdepodobne môžete stihnúť tak, aby ste mohli cez víkend voliť niekoho, kto z vás nerobí nepriateľa mesta v ktorom pracujete, zarábate a utrácate svoje peniaze.

Desivá je, mimochodom, predstava, že ktokoľvek môže na mesiac prihlásiť stovky ľudí z ktorejkoľvek hladovej doliny na svoju vlastnú adresu, nechať ich zvoliť ho za poslanca alebo starostu a potom im trvalý pobyt zrušiť. Bol by to síce volebný podvod, no zákon by pri ňom asi porušený nebol, čo u nás na beztrestnosť obvykle úplne postačí.

Kandidáti by si mali dávať na svoje priania väčší pozor, pretože by sa im mohli splniť spôsobom, ktorý by ich rozhodne nepotešil.

Súvisiace články