Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Kažimír sa dožaduje šibenice, mohlo by sa mu to splniť
Zdielať na

Kažimír sa dožaduje šibenice, mohlo by sa mu to splniť

Zdroj: SITA

Minister financií pri pokuse obhájiť Františka Imreczeho vyzval opozíciu, aby bola k jeho vláde aspoň taká láskavá, ako bývali komunisti v päťdesiatych rokoch. Nevie chudák, o čo žiada, nie je predsa historik. Samozrejme, aj keď ste na základke blicli dejepis, stále môžete byť solídnym ministrom financií. No bolo by rozumné aspoň pri verejných vystúpeniach neklesať až na úroveň fašistických poslancov.

Peter Kažimír vychádza z mylného dojmu, že vo vykonštruovaných procesoch s údajnými zradcami komunisti dovolili obžalovaným povedať si svoje. A niektorým skutočne dovolili rozprávať, no rozhodne nie to svoje.

Taký Rudolf Slánský sa musel svoju výpoveď naučiť naspamäť. Doslova ju doňho vtĺkli. Nebola to obhajoba, ale priznanie viny, za ktorú dostal povraz. Spolu s ďalšími desiatimi prominentnými komunistami. A to sa nedopustili ničoho, čo by sa boľševikom nepáčilo, len potrebovali ukázať Sovietom, že keď ich o to požiadajú, pokojne povešajú aj zopár vlastných.

Ani od Milady Horákovej neočakávali, že sa bude v politickom procese obhajovať. Po všetkom tom mučení by bolo rozumnejšie priznať sa k čomukoľvek, k čomu ju nútili a dúfať v doživotie. Ona sa však vzoprela, bránila svoje ideály i nevinu, takže ju tiež popravili.

Heliodorovi Píkovi, hrdinovi prvej i druhej svetovej vojny, nedovolili prehovoriť vôbec. Obesili ho za zradu. Práve ním odštartovali teror justičných vrážd na objednávku strany.

Je vrcholne nepravdepodobné, že by sa Kažimír niekedy naozaj chcel ocitnúť v pozícii ktoréhokoľvek z nich. Lenže vesmír miluje iróniu a to, čo si minister s takou ľahkosťou pýta, by raz skutočne mohol dostať.

Asociálni demokrati poslanca Fica túto krajinu dôkladne rozvrátili, predovšetkým morálne. Spôsob, ktorým vládli, vyvolal v ľuďoch pocit, že demokracia je prinajmenšom rovnako zločinný systém ako boľševická diktatúra. Hlášky, ako tá Kažimírova, dokonca podsúvajú, že azda aj zločinnejší. Nedá sa vylúčiť, že voliči napokon dajú šancu niekomu, kto im sľúbi nastolenie rázneho poriadku a krátky proces s každým, koho ľud považuje za zločinca. Iné dať nevedia a povraz je lacný.

Ak raz povládnu v tejto krajine fašisti, Kažimír za to bude spoluzodpovedný, takže by sa mu vlastne veľká krivda nestala. Mal by si toho ale byť aspoň vedomý a dávať mimoriadny pozor na to, čo si želá. Ľahko sa mu môže splniť, že sa bude obhajovať v procese, po ktorom ho vyvedú na dvor väzenia a naložia s ním, ako jeho predchodcovia s Píkom, Horákovou a Slánským.

Súvisiace články