Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Dobrý úradník Imrecze by mal byť superarbitrovaný pre blbosť
Zdielať na

Dobrý úradník Imrecze by mal byť superarbitrovaný pre blbosť

Zdroj: SITA

Tristo miliónov eur ukradnutého cla na Slovensku nijak zvlášť neprekvapí. Prečo by už akurát pri dovoze tovaru z Číny nikto nepodvádzal? A že by mali byť akurát colníci neúplatní, či aspoň bystrejší pri odhaľovaní zločinu ako trebárs policajti, je vcelku bizarná predstava. Je to súčasť našej národnej mentality - okrádať štát je trestné, ale nie je to hriech.

Či budeme musieť Európskej únii uhradiť celú škodu, ktorú neschopnosť nášho štátu pri výbere cla spôsobila, je neisté. S nejakou zľavou asi rátať môžeme. Keby nič iné, Dobrý Ujo Štát si pomerne rýchle uvedomil, že toto dlhodobo prechádzať nebude, zasiahol a aspoň tento typ podvodov účinne zarazil. Ani to nebolo zložité.

Princíp colných podvodov bol primitívne jednoduchý. V podstate rovnaký, ako keď si nejaký Jožko Mak objednal z Aliexpressu lacný smartfón a keď ho zavolali na colnicu, upravil vo Photshope cenu na faktúre, ktorú dostal od čínskeho obchodníka mailom.

To isté robili veľké organizované skupiny. Na colnici deklarovali absurdne nízku cenu dovezeného tovaru, takže zaplatili aj absurdne nízke clo. Colník, ktorý si nevšimne podozrivo nízku hodnotu tovaru musí byť, samozrejme, buď úplne tupý, alebo podplatený. V našej takmer banánovej republike vec takmer banálna.

Čomu sa už rozum prieči, je obhajoba súčasného šéfa finančnej správy Františka Imreczeho, ktorý v tom čase colníkom šéfoval. Tvrdí, že oni za nič nemôžu, pretože nemali k dispozícii faktúry a tovar nemali ako ohodnotiť. Nuž, keby to bolo pravda, mohli by sme ich výplaty rovno pripočítať k stratám za nevybrané clo. Boli by nám totiž úplne nanič. Našťastie, keby aj Imrecze neklamal, celkom určite sa mýli.

Bez faktúry sa colné konanie vôbec nemôže začať. Je to prosto technicky nemožné. Ak ju príjemca k tovaru nedodá, zadržia mu ho v colnom sklade a ešte musí za každý deň skladovania zásielky zaplatiť. No aj keby to tak nebolo, základom výcviku colníkov je tovaroznalectvo. To znamená, že každý z nich, kto dokázal zložiť skúšky a kvalifikovať sa na svoju prácu, musí pomerne presne ohodnotiť, akú má preclievaný tovar reálnu hodnotu.

Ak dobrý úradník Imrecze riadi kľúčovú inštitúciu a neovláda ani absolútne základy jej fungovania, mali by ho ako dobrého vojaka Švejka superarbitrovať pre blbosť. Buď ho potom tiež úradne prehlásia za blba a stane sa úradným blbom, alebo bude definitívne jasné, že klame. Ani v jednom prípade nie je spôsobilý zostať na svojom poste a tretia možnosť neexistuje.

Súvisiace články