Oblačno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Lídrom opozície sa stáva Andrej Kiska
Zdielať na

Lídrom opozície sa stáva Andrej Kiska

Zdroj: SITA

Najnovší prieskum agentúry Focus pre Postoj potvrdil odhad, že volebný potenciál Andreja Kisku by mohol presiahnuť dvadsať percent. Liberálne a proeurópsky orientovaný volič v tomto okamihu inú voľbu vlastne nemá. Môže síce risknúť stávku na Progresívne Slovensko alebo Spolu, no iba u súčasného prezidenta má istotu, že prelezie cez päťpercentné kvórum. Inak môže svoj hlas zahodiť v prospech niektorej z parlamentných strán a kúpiť si učebnicu ruštiny, alebo na voľby úplne rezignovať.

Kiskova pozícia je viac-menej jasná aj bez prieskumu, zaujímavejšie sú dáta, ktoré ukazujú, komu bude vykrádať elektorát. Ani tie neprekvapujú. Najviac potenciálnych renegátov medzi voličmi majú pravicové strany, ktoré stavili na antisystémový a protieurópsky populizmus - OĽaNO, SaS a Sme rodina. Igor Matovič by mohol prísť až o polovicu hlasov, Richard Sulík o 40 percent. Boris Kollár riskuje len tretinu, preňho to však môže byť aj fatálne. A sotva s tým niečo dokážu urobiť, pretože keď zmenia rétoriku, prídu o druhú polovicu svojho tábora. Nezostane im iné, ako sa pokúsiť kradnúť od Smeru a fašistov.

Koho Kiskov vstup do politiky pravdepodobne úplne zlikviduje, sú práve noví hráči, ktorí majú podobnú agendu aj hodnoty. Pre sympatizantov progresívnych a Miroslava Beblavého bude Kiska prijateľný a bude mať niečo, čo oni zatiaľ ponúknuť nedokážu - prakticky isté kreslá v parlamente. Nech by to už akokoľvek bolelo egá jednotlivých lídrov, mali by začať uvažovať minimálne o volebnej koalícii s Kiskom.

Keby sa liberálne strany dokázali spojiť, mohli by napokon spoločne uhrať aj vcelku presvedčivé víťazstvo. Kampaň bude extrémne jedovatá a nepriateľská. Fico a Sulík si ideovo nemajú čím konkurovať, takže sa budú vymedzovať viac voči Kiskovi, než sebe navzájom. Mal by rátať s celými cisternami špiny. No ráno po voľbách si s ním pravicoví populisti sadnú za stôl a začnú rokovať o koalícii. Nie práve s radosťou, ale ochotne. Nakoniec si uvedomia, že je lepšie mať malý podiel z niečoho než všetko z ničoho.

V tom okamihu bude veľmi dôležité, aby to bol Kiska a jeho liberálni spojenci, kto bude diktovať podmienky. V opačnom prípade naozaj budete potrebovať učebnicu ruštiny alebo veľký kufor.

Súvisiace články