Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Nejaká Trošková by sa dala vyriešiť aj lacnejšie
Zdielať na

Nejaká Trošková by sa dala vyriešiť aj lacnejšie

Je absolútne namieste, že poslancovi Robertovi Ficovi ponechali jeho osobnú stráž. Pri počte ľudí, ktorým už pri púhom pohľade na jeho tvár okamžite vybíja všetky civilizačné poistky, by expremiér nemal zostávať bez ochrany ani na sekundu. Ťažšie sa už vysvetľuje, prečo by mali policajti, ktorých mu pridelili, vláčiť ťažké veci pre Máriu Troškovú. Vysvetlenie, že to mali po ceste, je aj na pomery rezortu vnútra trochu slaboduché. Aspoň do okamihu, kým nezačnú vládne limuzíny pravidelne naberať stopárov a policajné hliadky jazdiť pre Uber.

Nech by sa vám tá myšlienka akokoľvek protivila, aj poslanec Fico je človek. Má všetky ľudské práva, predovšetkým právo na život. A ten by mohol byť vážne ohrozený, aj keby si len zmyslel skočiť do samošky a kúpiť si pár rožkov. Čím viac sa o ňom a jeho vláde ľudia dozvedajú, tým je viac takých, ktorí by mu niektoré jeho práva radi upreli. Napríklad právo na slobodu pohybu.

Nedá sa napokon vylúčiť, že existujú dôvody trebárs na obmedzenie jeho slobody, o tom by ale musel rozhodnúť súd. Zákonným spôsobom. Nik príčetný by predsa nechcel, aby skutočnú spravodlivosť nahradil lynč. Skutočným cieľom je, aby slovenské spôsoby výkonu práva nahradila skutočná spravodlivosť. Nech len poslanca Fica pokojne strážia policajti až do konca života. Či už jedným alebo druhým spôsobom.

Niet však dôvodu, aby sa policajti venovali jeho bývalej štátnej radkyni inak, ako v rámci vyšetrovania jej bývalých podnikateľských aktivít. Keby pri nej poslanec Fico dočista nestrácal hlavu, možno by mu napokon aj samému došlo, aké je to kontraproduktívne. Presťahovanie celého bytu, aj s balením vecí, stojí rádovo pár stoviek. Keby si to aj nezamestnaná partnerka Antonia Vadalu dovoliť nemohla a jej bývalý premiér by jej chcel pomôcť, pohodlne by to utiahol z poslaneckého platu. Poslať jej na pomoc ochranku je rovnako úbohé, ako dotiahnuť ju k Angele Merkelovej na oficiálny pracovný obed. Má to síce menej zničujúce politické následky, ale princíp je rovnaký. Ohúriť niekoho, komu by vlastne stačil aj drink pri bare a pohľad na kľúče od lepšieho auta.

Niežeby sa nedalo rozumieť, prečo poslanec Fico nedokáže myslieť triezvo, keď príde na jeho bývalú radkyňu. Všetci sme videli. Tie fotky boli všade. Radkyne podobných kvalít sa síce dajú zadovážiť pri podstatne nižších nákladoch ako pád vlády a rozklad najúspešnejšej politickej strany v krajine, ale dobre, srdcu nerozkážeš.

Nech Troškovej pokojne pomáha, keď nedokáže inak. Ale za svoje. Nájom za byt v Bonaparte musí byť mastný a poslanecké príjmy sa premiérskym zrejme nevyrovnajú, no pokiaľ sa s nami o Troškovú nechce deliť, nech si s nami poslanec Fico nedelí ani náklady na Troškovú.

Súvisiace články