Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ľubomír Galko: Chceme o 15 – 43% vyššie mzdy pre vojakov a policajtov
Zdielať na

Ľubomír Galko: Chceme o 15 – 43% vyššie mzdy pre vojakov a policajtov

Zdroj: SaS

Strana Sloboda a solidarita a ja osobne sme v poslednej dobe obviňovaní, že chceme zrušiť výsluhové dôchodky terajším vojakom, policajtom a iným príslušníkom ozbrojených zborov (OZ). Hrubá demagógia! Práve naopak – vojakom aj policajtom na nízkych pozíciách chceme výrazne zvýšiť mzdy, a to nielen súčasným, ale aj tým budúcim. Výsluhové dôchodky zrušíme len NOVÝM vojakom aj policajtom, teda tým, ktorí nastúpia do OZ až po zavedení tohto opatrenia a plnohodnotne im to vykompenzujeme v ich mzdách. Súčasní príslušníci OZ nebudú novými pravidlami nijakú dotknutí. Nielenže dostanú výsluhové dôchodky, ale ponúkame im ešte viac.

Pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil Ľubomír Galko, exminister obrany a podpredseda SaS.

O prácu v Ozbrojených silách SR (OS SR) a Policajnom zbore (PZ) je slabý záujem. Najmä nových príslušníkov s patričným vzdelaním a predpokladmi sa dlhodobo nedarí získavať v požadovanom počte, keďže konkurencia v súkromnej sfére je silná a ohodnotenie atraktívnejšie. Výsledkom je, že z tohto dôvodu v súčasnosti nie sú tabuľkové počty jednotlivých súčastí OS SR ani PZ naplnené na 100%. Táto zlá personálna situácia sa bude so zlepšovaním ekonomickej situácie na Slovensku ešte zhoršovať.

V súčasnosti je hrubý nástupný plat vojaka 1. stupňa približne 670 eur, minimálna mzda 480 eur a priemerná mzda 944 eur a u policajtov to bude podobné. Za týchto podmienok odmeňovanie je mimoriadne zložité až nemožné presvedčiť kvalitných ľudí, aby si obliekli uniformu.

Ak chceme zabezpečiť taký záujem o službu v OS SR a PZ, aby bolo možné nielen naplniť stavy na 100%, ale aby bolo možné vykonávať výber ľudí, nie ich nábor, zatraktívnenie ich finančného ohodnotenia počas celého trvania služby je nevyhnutné. Vojaci aj policajti sú ľudia s bežnými problémami, majú svoje náklady, rodiny, hypotéky – potrebujú také podmienky a ponuku, aby nemuseli vzhliadať k neistej finančnej perspektíve v budúcnosti, ktorou je priznanie výsluhového dôchodku po odslúžení si 25 rokov.

Toto je navyše častokrát ťažko dosiahnuteľné hlavne u mnohých vojakov, ktorých kariérny rast je naviazaný na splnenie podmienok povýšenia, ako aj dostupnosť funkcií vo vyššej hodnosti. Ak tieto podmienky nie sú naraz splnené, nemôžu dlhodobo ostať v pôvodnej hodnosti či funkcii a OS SR musia opustiť skôr, ako splnia podmienky na výsluhový dôchodok.

Riešenie spočíva v dvoch krokoch :

Navýšením tabuľkových platov vojakov v kategórii mužstva a policajtov na najnižších pozíciách poriadkovej a dopravnej polície, aby boli opätovne konkurencieschopné s inými odvetviami hospodárstva. Tento rast treba prispôsobiť rastu priemernej mzdy v hospodárstve SR. Návrh SaS je: základné navýšenie platov o cca 15% tak, aby sa nástupný plat priblížil k priemernej mzde a je potrebné ho kryť z rozpočtov rezortu obrany a rezortu vnútra. Opatrenie bude mať v rezorte obrany negatívny dopad na štátny rozpočet. Pri dodržaní plánovaného každoročného navyšovania rozpočtu rezortu obrany až do výšky 2% HDP bude tento dopad bez problémov zvládnuteľný. V rezorte vnútra bude mať opatrenie neutrálny dopad na štátny rozpočet, lebo tieto zvýšené finančné náklady budú kryté z neobsadených tabuľkových miezd, ktoré sú dnes využívané na nesystémové udeľovanie odmien funkcionárom PZ. Opatrenie je potrebné zrealizovať pre všetkých, teda nových aj súčasných vojakov a policajtov.

Zrušením výsluhových dôchodkov a prechodom vojakov aj policajtov do normálneho systému platenia odvodov a zároveň zvýšením platov príslušníkov OS SR a PZ o 25 – 28 %. Opatrenie bude mať neutrálny dopad na štátny rozpočet. Opatrenie je potrebné zrealizovať výlučne pre nových vojakov a policajtov, ktorí nastúpia do OS SR a PZ až po jeho zavedení.

Výsledok týchto riešení :

Súčasní vojaci a policajti na nižších pozíciách budú mať  vyššie mzdy o 15 % oproti dnešným mzdám a zachovaný nárok na výsluhové dôchodky.

Súčasní vojaci a policajti – funkcionári budú mať mzdy bezo zmeny a zachovaný nárok na výsluhové dôchodky. 

Budúci vojaci a policajti na  nižších pozíciách budú mať mzdy vyššie o 40 – 43 % oproti dnešným mzdám a bez nároku na výsluhové dôchodky.

Budúci vojaci a policajti – funkcionári  budú mať mzdy vyššie o 25 – 28 % oproti dnešným mzdám a bez nároku na výsluhové dôchodky.

Analogicky máme v úmysle postupovať rovnako aj pri ostatných súčastiach OZ, ako sú napríklad príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže, Hasičského a záchranného zboru, atď. Taktiež však výlučne len u nových príslušníkov, ktorí nastúpia do OZ až po zavedení týchto opatrení. Takže poznámka na záver:

Vážení príslušníci ozbrojených a bezpečnostných zborov, nedajte sa zmiasť lživou propagandou. Strana SaS si dobre uvedomuje význam poctivej práce policajtov, vojakov, hasičov, záchranárov. Opakujem, poctivej práce. Pred ňou máme rešpekt a povinnosť ju aj spravodlivo oceniť.

Naše opatrenie, týkajúce sa miezd a výsluhových dôchodkov u budúcich príslušníkov je revolučné, ale je to dobré a výhodne opatrenie pre nich samotných.

Všetky naše riešenia reformy „Pre bezpečnejšie a spravodlivejšie Slovensko“ sú k dispozícii na tomto linku.

 

Súvisiace články