Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Keď zaženiete Fica do kúta
Zdielať na

Keď zaženiete Fica do kúta

Výpoveď prokurátora Špirka je desivá, hoci neprekvapí. Je to ako s Gorilou. Všetci sme to vedeli. Pravidelne sme o tom hovorili. Ale neverili sme tomu. Nie úplne. Až kým to niekto nenapísal na papier. Alebo nevyslovil nahlas. Potom sa to stalo skutočným. Tak, ako Mikuláš Dzurinda a SDKÚ neprežili Gorilu, ani Robert Fico a Smer neprežijú Vasiľa Špirka. Lebo politika je o viere. A v tomto okamihu väčšina uverila, že nám vládnu gauneri.

Špirko ale nie je pre vládu fatálny obsahom svojej výpovede. Ani aktéri Gorily nezažili nič horšie, ako trochu hanby. Platí prezumpcia neviny. Iste, obvinenia špeciálneho prokurátora majú solídnu váhu a sú určite vierohodnejšie ako obhajoba z druhej strany. No nie sme objektívni. V tomto okamihu veľmi chceme veriť, že sa Špirko v ničom nemýli. To skresľuje náš úsudok. A hoci by bol do bodky správny a minister vnútra by bol tou kreatúrou, ktorú v ňom zrazu mnohí vidia, aj Kaliňák si zaslúži férové vyšetrovanie a spravodlivý proces.

Dôležitejšie je, že sa prokurátor Špirko verejne postavil na odpor. Ukázal, že sa to dá. Môžu ho za to šikanovať a prenasledovať, no tým by už len posilnili obraz hrdinu, ktorý sa vzoprel. Začnú sa k nemu pridávať ďalší. Nevyhnutne. Slušní ľudia sú predsa všade. Dokonca by ich mohla byť väčšina. Práve si to začali uvedomovať a naberajú odvahu.

Ficova stratégia od vraždy Jána Kuciaka je až absurdne diletantská. Nespráva sa ako politik, ktorý sa snaží minimalizovať škody spôsobené popravou investigatívneho novinára, ale ako fagan, ktorému berú obľúbenú hračku. V pondelok po vražde ešte stačilo obetovať Kaliňáka s Gašparom, pro forma upraviť zloženie vlády, možno aj požiadať v parlamente o vyslovenie dôvery. Prosto upokojiť vášne. Koalícia mohla dovládnuť do konca volebného obdobia. Koaliční partneri mali dosť veľký podiel spoluviny, aby držali basu. Dnes už ale Kaliňákova hlava naozaj nestačí.

Politický mandát je v demokracii výhradne otázkou dôvery. Kto jej získa najväčší podiel, ten vyhráva voľby a vládne. Ficova vláda túto dôveru celkom evidentne stratila. Jeho šance obstáť v riadnom demokratickom procese sa limitne blížia k nule. Ak si chce naozaj za každú cenu udržať moc, bude sa musieť uchýliť k nejakej forme autoritárskej vlády. Tomu by nasvedčovali prakticky všetky kroky, ktoré doposiaľ urobil.

Ak Fico začína spoločnosť infikovať hoaxmi o Sorosovi a kremeľskou propagandou, hovoriť o útoku zvonku, označovať pokojné protesty občanov za násilný prevrat, či strašiť ľudí násilím v uliciach, ktoré jeho minister vnútra nebude schopný zvládnuť, sú len dve možnosti: úplne prišiel o rozum, alebo je pripravený bojovať o svoje kreslo až do posledného občana.

Správanie našej vlastnej vlády, ktoré pripomína zúfalého hlodavca zahnaného do kúta, vyvoláva strach. Strach, ktorému sa treba postaviť. Ako sa postavil prokurátor Špirko.

Súvisiace články