Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Sulík s Klusom hazarduje, aj keď nemá čo vyhrať
Zdielať na

Sulík s Klusom hazarduje, aj keď nemá čo vyhrať

Riadiť štát, mesto alebo kraj nie je to isté, ako riadiť firmu. Ťažko povedať, akým županom by sa mohol stať Ján Lunter. Isté je len to, že lepším ako Marián Kotleba. Pokiaľ sa ale obyvatelia Banskobystrického kraja rozhodnú, že im súčasný stav vyhovuje, aj tak dobre. Kľúčovou otázkou nie je, či fašisti udržia Bystricu, ale akú časť mapy sa im v župných voľbách podarí vymaľovať na hnedo. Načase sa začať obávať, že naozaj veľkú.

Prominentná postava neonacistickej scény deväťdesiatych rokov Ľubomír Huďo v Bratislave zrejme neuspeje, ale to je zároveň jediný kraj, v ktorom bude spolurozhodovať aj „kaviareň“. V ostatných regiónoch spoľahlivo preváži hlas dedinskej krčmy. To síce neznamená automaticky výhru fašistov, no zatiaľ to vyzerá tak, že by mohli vyhrať kontumačne. Kampaň akoby prebiehala len v Bystrici. Ani tam nie veľmi šťastne.

Smer v Banskej Bystrici bez mihnutia oka a akýchkoľvek podmienok vyjadril podporu Lunterovi, ktorý má najlepšiu šancu zvíťaziť. Bez ohľadu na to, že k riaditeľovi múzea SNP Stanislavovi Mičevovi by mohol mať ideologicky bližšie. Ficovi o Banskobystrický kraj v skutočnosti nejde, normálne ho odpísal. Bystričania tam žijú s Kotlebom skoro štyri roky a nič hrozné sa nestalo. Keď ich neprestal baviť, nech si ho majú. Nikto v Smere nad nimi slzu nevyroní. Podporou Luntera však dostal Fico kandidáta SaS Martina Klusa do ešte nemožnejšej pozície, než sa dokázal domotať on sám, svojím nepodareným útokom na agentúru Focus.

Keďže protikotlebovská opozícia mala nakoniec deklarovať podporu najsilnejšiemu kandidátovi, sú namerané preferencie, samozrejme, kľúčové. No Klus má na Kotlebu i Luntera takú citeľnú stratu, ktorá sa nedá vysvetliť nejakou manipuláciou. Je úplne zbytočné, aby sa hádzal o zem, niekedy je produktívnejšie postaviť sa nepríjemnej realite: nominovať nadaného, vzdelaného a bystrého, no nudného, necharizmatického a vcelku neznámeho akademika jednoducho nebol dobrý nápad. Lebo naozaj rozhodne „detvianska krčma“, nie „bystrická kaviareň“.

Jediné, na čo má Klus pri jednokolovej voľbe slušné šance, je také oslabenie Luntera, po ktorom zvíťazí Kotleba. Politológ Doc. PhDr. Martin Klus, PhD. MBA v tom musí mať jasno. Na rozdiel od svojho straníckeho šéfa Richarda Sulíka dokonca musí byť schopný predvídať aj politické následky.

Ak vyhrá Lunter, bude si pamätať, že sa mu to podarilo napriek iracionálne zaťatému postoju SaS. Nastaví to ich vzťahy. Aj keby sa nový župan učil politickému pragmatizmu extrémne rýchle, nadštandardné vzťahy s ním už liberáli nikdy mať nebudú. Čo je len drobná lapália.

Pokiaľ ale svoju pozíciu obháji terajší župan, bude mať SaS skutočný problém. Sulíka budú minimálne do najbližších parlamentných volieb mlátiť po hlave Kotlebom. Nech by argumentoval čímkoľvek, nikdy už zo seba nezmyje vinu za vydanie bystrického kraja fašistom. V lepšom prípade. V horšom mu prišijú, že sa s Kotlebom dohodol.

Hoci je to veľmi nepravdepodobná konšpiračná teória, mnohí jej uveria rovnako radi, ako hoaxom Borisa Kollára o migrácii a islame. Jednoducho je to vzrušujúcejšie a zábavnejšie, ako nudná pravda, že Sulík je politický diletant. Zvlášť, keď samotný Klus diletant nie je.

Súvisiace články