Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Richter môže uškodiť Ficovi viac než Bašternák s Kaliňákom
Zdielať na

Richter môže uškodiť Ficovi viac než Bašternák s Kaliňákom

Ján Richter je zrazu pripravený Čistému dňu odobrať licenciu. Ak to akreditačná komisia znova navrhne, tak že už teda áno. Naposledy to navrhovala tiež, no skončili iba jej členovia, ktorým sa nepáčilo, že minister ich názor ignoroval, nie resocializačné zariadenie, v ktorom znásilňujú deti. Vtedy bolo vtedy, dnes je dnes. Pán minister dal, pán minister vzal. Jeho blahorodie Ján Richter, gróf práce a arcivojvoda sociálnych vecí. Ak ho premiér ani teraz neodvolá, riskuje, že sa pach sexuálne-sadistického škandálu potiahne aj za ním.

Vecne sa v kauze Čistý deň za rok od jej vypuknutia nezmenilo nič. Po zásahu prokuratúry si síce polícia musela začať robiť svoju prácu poriadne a zamestnanec zariadenia, ktorý zneužil chovankyňu, je dnes už obvinený. Že s ňou súložil a bol zamestnancom zariadenia však bolo jasné od prvého okamihu. Bolo evidentné, že problémové deti, ktoré sa práve dostali zo závislosti od drog, neboli v Čistom dni v bezpečí.

Keby sa chcel Richter dovolávať prezumpcie neviny, tá platí aj teraz a bude platiť do okamihu, kým o prípadnej vine zástupcu riaditeľa Čistého dňa právoplatne rozhodne súd. Naozaj nevieme, či je vinný. Ani to v tomto okamihu nie je dôležité. Nejde totiž o trestnoprávny aspekt problému. Možno by to Richter dokázal pochopiť, keby mu to niekto vysvetlil trochu prístupnejším spôsobom: trebárs, že je to ako keď chlap zahýba žene. Keď to praskne, nezavrú ho, nie je to trestné. Ale žena sa s ním môže rozviesť. Právom.

Keby bol Richter Čistý deň okamžite zavrel a všetkých jeho klientov presunul do iných centier, riskoval by nanajvýš, že manželia Tománkovci utrpia značnú finančnú škodu. Lebo za tie decká dostávajú naozaj veľa peňazí. Keď sa ale minister rozhodol ponechať ich „súkromnú polepšovňu“ v prevádzke, riskoval, že sa v nej ďalšie deti nakazia pohlavnými chorobami alebo skončia s natrhnutým konečníkom. A keď existuje dôvodné podozrenie, že sú v ohrození deti, akékoľvek a kdekoľvek, má ísť všetko ostatné bokom.

Aj keby vedenie centra nemalo nijaké zlovoľné úmysly, jednoducho nebolo schopné sa o svojich zverencov postarať. Mnohí z nich pri tom boli v zariadení z donútenia, z rozhodnutí súdov. Za všetko zlé, čo sa im dialo, je teda zodpovedný Dobrý Ujo Štát. Čiže my všetci. Ak necháme nejaké decko nasilu zatvoriť do domu na konci sveta, aby ho tam dostali z problémov, nemôžeme sa vyviniť zo žiadneho zo zločinov, ktoré tam na ňom spáchajú. Nesieme za to morálnu zodpovednosť.

Politickú zodpovednosť zasa nesie minister Richter. Jeho sme si vybrali, aby túto oblasť nášho života manažoval. A zlyhal pri tom spektakulárne. Už v okamihu, keď sa objavili prvé informácie o znásilňovaní a týraní detí v Čistom dni. Ako človek možno nemal šancu zneužívaniu zabrániť, ako šéf rezortu je však zodpovedný za systém, ktorý ho umožňuje. Preto sa tomu hovorí politická zodpovednosť, nie osobná. Za všetko zlé, čo sa mohlo v Čistom dni udiať po tom, ako mu nedobral licenciu, by už ale niesol Richter aj zodpovednosť morálnu.

Robert Fico by práve v týchto dňoch veľmi potreboval ukázať, že si dokáže urobiť poriadok aj medzi vlastnými ľuďmi. Keby odvolal Richtera pre jeho zlyhanie v kauze Čistý deň, ukázal by aspoň zdanie sily a autority a zbavil sa by sa človeka, ktorý strane ubližuje viac, ako by dokázalo desať kaliňáíkov a bašternákov. Lebo karuselovým podvodom s DPH nedokáže porozumieť každý, no čo znamená natrhnutý konečník, pochopí aj analfabet.

Súvisiace články