Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Kotlebovci nemajú nárok na existenciu, ale môžu na ňu mať právo
Zdielať na

Kotlebovci nemajú nárok na existenciu, ale môžu na ňu mať právo

Isteže poteší, ak väčšina ľudí v tejto krajine nechce, aby Kotlebova fašistická zberba mohla existovať ako legitímne voliteľná politická strana. Až 69 percent opýtaných odpovedalo, že sú za to, aby najvyšší súd ĽSNS rozpustil. Zriedkavý prípad, keď dostanete správnu odpoveď na nesmierne hlúpu otázku. Je totiž úplne jedno, čo si myslí prevažujúca masa o fašistoch v parlamente, dôležité je len to, či na ich zrušenie existujú zákonné dôvody.

Ľud môže rozhodovať výhradne vo voľbách. A tá necelá tretina, ktorá si o náckoch nemyslí nič, alebo ich politicky organizovanú existenciu vyslovene schvaľuje, zjavne stačí na to, aby sedeli v zákonodarnom zbore. Zároveň to, našťastie, nie je dosť, aby mohli reálne ovplyvniť, ako v tejto krajine žijeme. Nestačí to na to, aby mohli fašisti „optimalizovať“ ľudí, ktorých nenávidia. Prevažujúci názor na primitívnu násilnícku zberbu je preto, samozrejme, nesmierne dôležitý. Je však úplne jedno, čo si väčšina myslí o rozhodovaní ktoréhokoľvek súdu.

Súd za žiadnych okolností nesmie brať do úvahy, čo si o ktorom prípade myslia ľudia. Môže brať do úvahy len dokázateľné fakty a zákon. Ak dal generálny prokurátor podnet na rozpustenie ĽSNS, zrejme dospel k záveru, že má v rukách také dôkazy a fakty, s ktorými sa pred najvyšším súdom dá uspieť. No otázka, či „ste za to, aby Najvyšší súd SR zakázal túto stranu” nie je len nemiestna, ale aj úplne debilná. Keby boli všetci opýtaní proti, mal by súd Čižnárov podnet zamietnuť? A keby aj boli všetci za, no nepodarilo by sa dokázať, že kotlebovci sú neonacisti, bolo by správne ich rozpustiť?

Nedá sa prehliadnuť, že žijeme v krajine, kde sa právo stále častejšie podvoľuje politickej objednávke. Stačí si spomenúť, ako stačil jediný dobre natočený film, aby boli nezrušiteľné Mečiarove amnestie obratom zrušené. Aj s požehnaním ústavného súdu. A nech vám to prináša akokoľvek oprávnený pocit zadosťučinenia, zamyslite sa na chvíľku, kam tento spôsob uvažovania vedie.

Ak začnú súdy bežne rozhodovať pod tlakom vôle davu, je len otázkou času, kedy sa začnú diať naozaj škaredé veci. Dav reaguje impulzívne. Nerešpektuje prezumpciu neviny. Rozvášnený zástup neskúma fakty, nehľadá poľahčujúce okolnosti ani dôkazy, ktoré by svedčili v prospech obžalovaného. Rozzúrená masa túži po pomste. Okamžite. Stačí, že niekto vyzerá ako vinný a je po ruke. Zajtra tak môžete vyzerať a byť poruke aj vy. Rozsudkom davu je vždy lynč.

Kotlebova strana združuje ľudí, ktorí propagujú fašistické idey, správajú sa násilnícky, sú plní nenávisti a vyhrážajú sa celým skupinám ľudí. Kedykoľvek im môžete smelo do očí povedať, že sú fašisti. Pokojne im môžete porozprávať, že sú primitívni, nevzdelaní, nezriedka aj hlúpi a úprimne sa vám hnusia. Že im nepodáte ruku, nebudete s nimi hovoriť, považujete ich za spodinu a neprajete si, aby smeli fungovať vo vašej krajine ako politická sila, ktorá môže byť legitímne volená do verejných funkcií. Môžete voliť také strany, ktorých cieľom bude sprísniť pravidlá a znemožniť toxickému spoločenskému odpadu, aby vytváral politické strany.

Ale nemôžete súhlasiť alebo nesúhlasiť s rozhodnutím súdu. To môžete len rešpektovať. Inak nie ste lepší, ako tí, ktorých by ste radi videli rozpustených. Oni sú predsa o svojej pravde tiež presvedčení. Tiež majú názor na to, ako by mali súdiť súdy. Komu každému by mali dať basu, komu rovno povraz. Bez nároku na obhajobu alebo odvolanie.

Lynč chcú fašisti. My by sme mali trvať na dodržiavaní práva. Aj keby to bolo pre nás práve teraz nevýhodné.

Súvisiace články