Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Mečiar 2.0 nie je Robert Fico ale Richard Sulík
Zdielať na

Mečiar 2.0 nie je Robert Fico ale Richard Sulík

Richard Sulík s Robertom Ficom práve nakreslili čiaru, na ktorej bude stáť nová politická barikáda. Od roku 1998, keď volič poslal do dejín Vladimíra Mečiara, sa prvýkrát bude zasa rozhodovať o charaktere štátu. O tom, či zostaneme na Západe, alebo sa vrátime do Ruska. Fico je prinajmenšom politicky zodpovedný za mnoho odporných vecí, ale nie je to Mečiar. Skutočnú hrozbu pre budúcnosť krajiny predstavuje Sulík. To on vysiela svojim voličom posolstvá, aké vysielajú aj všetci ostatní lídri extrémnej pravice.

V Bruseli nechcú rešpektovať naše špecifiká. Našu suverenitu. Obmedzujú našu slobodu. Naše národné záujmy. To boli štandardné argumenty Vladimíra Mečiara. Dnes to vyzerá tak, že Sulík od neho nadšene odpisuje. Presadzuje tie isté hodnoty, len zabalené do jazyka inej doby.

Sulík síce nahlas deklaruje, že členstvo v únii je pre nás dôležité, to však robil aj Mečiar. Bol to napokon práve on, kto v júni 1995 podal prihlášku Slovenska do EÚ. Vedel, že väčšina ľudí na Slovensku sa v konečnom dôsledku cíti byť súčasťou Západu a otvorene propagovať ukrajinskú či bieloruskú cestu, nie je práve receptom na volebný úspech. Mečiar robil všetko preto, aby krajina v euroatlantickej integrácii neuspela, no malo to vyzerať tak, že nie jeho vinou. Že nás tam nebrali ako rovnocenných partnerov. Chceli nás len využiť. Vlastne nás tam ani nechceli. A keby aj chceli, je to pochybný spolok, ktorý nestojí zato.

Presne tie isté triky používa aj Richard Sulík. Tvári sa, že Brusel len vecne kritizuje, aby tú Úniu vylepšil, v skutočnosti však svojou rétorikou útočí na jej základné princípy ako solidarita medzi jednotlivými krajinami či rešpektovanie ľudských práv. Jeho útoky na utečencov, moslimov a Rómov patria do argumentačnej výbavy fašistov. Jeho takzvané ekonomické argumenty sú aj v najlepšom prípade populistické.

Jeden príklad za všetky – podľa Sulíka je nevýhodné byť v prvej lige EÚ, pretože rast HDP jej štátov je pomalší ako náš. Vytvára tým dojem že Nemcom alebo Francúzom sa vlastne darí horšie. V skutočnosti je to tak, že ak ste mali desať centov a do včera si vyžobrete päť eur, zbohatli ste päťdesiatnásobne. Budete mať na polievku a nocľaháreň pre bezdomovcov. Ak máte miliardu a zarobíte za celý rok iba milión eur, narastie vaše bohatstvo o jediné promile. Je to síce veľmi pomalý rast, ale stále pijete šampanské na svojej jachte v Karibiku. Bohatstvo bohatých rastie pomalšie, ale je väčšie.

Ak Sulík je skutočne iba účtovník, nie ekonóm, nemožno mu takýto ľudový pohľad na svet vyčítať. Nemá na viac. Pokiaľ má ale základnú predstavu o ekonómii, je to nebezpečný populistický manipulátor, ktorý vedome zavádza a klame, aby presvedčil, že byť súčasťou „prvej ligy“ EÚ je nevýhodné.

Niet dôvodu neuveriť, že Sulík naozaj nevie, čo znamená nebyť súčasťou hlbšej integrácie. Tá, na rozdiel od jeho obmedzenej predstavy, nie je o tom, koľko obmedzení vlastných provinčných ambícií sa komu chce strpieť.

Pod vplyvom zmien ako brexit či strata USA ako spoľahlivého partnera sa Nemci s Francúzmi rozhodli, že vytvoria federálny štát. Bol to ich pôvodný zámer, ktorý brzdili Briti. Taliani a Španieli sa ochotne pridali. Bude to zároveň skvelá príležitosť, ako sa zbaviť štátov, ktoré prijali do svojho spolku omylom. V tomto okamihu sú úplne jasní iba Maďari, no pochybná je celá takzvaná V4.

Na druhej strane sú Rusi, ktorí jasne deklarovali svoj nárok na bývalé sovietske satelity. V okamihu, keď nebude Slovensko v tvrdom jadre EÚ, sme súčasťou ruského impéria. To je prosto geopolitická nevyhnutnosť. Keby tu Kremeľ ani po vystúpení alebo vyhnití z únie nebol schopný presadiť vládu podľa svojej predstavy v demokratickom procese, podporí ozbrojený prevrat. (V Čiernej Hore to nevyšlo len zázrakom.) Moskve bude jedno, či tu budú náckovia niekoho vešať, tak ako jej je jedno, že v Čečensku s požehnaním štátnych orgánov programovo vyvražďujú homosexuálov. Stačí, že tu bude vláda, ktorá bude voči Západu nepriateľská a pre Západ neprijateľná.

Fico z priazne Moskvy vypadol. Kremeľ tu už má iné kone. Hoci si to málokto uvedomuje, Fico si vždy dával pozor, aby do bodky plnil podmienky Bruselu. Dnes ani neexistuje zámienka, pod ktorou by nás mohli z hlbšej integrácie vylúčiť, ak sa pre ňu rozhodneme. Veriť sa síce nedá ani Ficovi, no zotrvanie v únii je preňho otázkou prežitia, a to nielen politického.

Fico síce ťaží z politickej nekultúry, ktorej základy položil mečiarizmus, no či už zámerne alebo sériou chýb a omylov, uviazol na Západe. Sulík, nevedno či vedome alebo len pod vplyvom chybného úsudku a omylov vyplývajúcich z hypertrofovaných ambícií nepriamo úmerných jeho schopnostiam, vedie krajinu späť do Ruska. Sulík je Mečiar 2.0, nie Fico.

Súvisiace články