Oblačno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Donald Trump robí Ameriku stále menšou a slabšou
Zdielať na

Donald Trump robí Ameriku stále menšou a slabšou

Pohľad na Donalda Trumpa, ako mu pred očami miznú v oceáne najdrahšie metre štvorcové sveta, by bol na nezaplatenie. New York je globálnym otepľovaním ohrozený pomerne akútne a Trump v ňom vlastní nehnuteľnosti za stovky miliónov dolárov. Škoda, že s nami žije na jednej planéte. Na jedinej, ktorú máme k dispozícii. To by bola predsa len privysoká cena.

Odstúpenie USA od parížskej dohody našťastie nebude mať ani zďaleka taký zdrvujúci vplyv na klímu planéty, ako na svetovú politickú klímu. Amerika bola skôr brzdou účinných opatrení proti globálnemu otepľovaniu. Keď zostane mimo, aspoň nebude schopná ďalej lobovať za mäkšie kritériá.

Čína, ktorá len nedávno odmietala akékoľvek ekologické obmedzenia, pretože jej cieľom bola chladnička v každej domácnosti, je dnes jedným z hnacích motorov boja proti klimatickým zmenám. Vedecké dáta nepustia. Zmeny klímy dnes nie sú žiadne sci-fi, ale holý fakt. Aj čínsky politický establišment chápe, že vládnuť sa dá len živým ľuďom. Keď sa spojí s Európskou úniou, možno budeme schopní americké straty vo vojne s teplom vykompenzovať.

Svet navyše nie je voči Trumpovi bezmocný. Ten síce tvrdí, že len chráni americký priemysel a pracovné miesta, ktoré sú ohrozené záchranou planéty, no aj keby sme prijali jeho argument, veľmi si nepomôže. Ak to nepôjde inak, logickým riešením bude zavedenie ekologických daní a ciel. Čím viac bude výrobok prispievať ku globálnemu otepľovaniu, tým bude drahší. Ak sa na tom dohodne Čína s Európou, zvyšok sveta sa pridá. A s radosťou.

Klimatické zmeny totiž neohrozujú len pobrežné krajiny, ktoré by mohli prichádzať o ľudnaté veľkomestá a rozsiahle územia. Sú omnoho zložitejšie a nepredvídateľnejšie. Suchá a horúčava už teraz vyháňajú z niektorých oblastí Afriky obrovské masy ľudí. Zmeny podnebia budú spúšťať migračné vlny, ktoré si dnes nevieme predstaviť. Spomaliť ten proces bude otázkou pudu sebazáchovy.

Čo nakoniec veľmi výrazne utrpí, nebude ani len americký priemysel. Elon Musk predsa neprestane zdokonaľovať svoje elektromobily len preto, že jeho spoluobčania posadili do Bieleho domu nie práve bystrého trolla s narcistickou poruchou osobnosti. Značné množstvo veľkých amerických firiem, aj energetických, okamžite deklarovalo, že budú naďalej dobrovoľne prispievať k zmierneniu otepľovania. Jednotlivé štáty únie sú odhodlané ignorovať Trumpovu federálnu vládu a zavádzať tvrdé ekologické normy. Významne utrpí len americká politika.

Európa si práve začína uvedomovať, že je ekonomickou a vojenskou veľmocou aj bez USA. Čína zasa robí aj nemožné, aby sa pre ňu stala vierohodným partnerom. Nielen obchodným, ale aj politickým. Na rozdiel od Ruska pochopila, že veľkosť krajiny sa dnes nemeria v kilometroch štvorcových, ale v HDP na hlavu. Stále má svoje problémy, naozaj vážne, ale má ich stále menej. Ide správnym smerom. Veľkou rýchlosťou. Pred revolúciou, ktorá by v reálnych podmienkach znamenala masy mŕtvych, si vybrala evolúciu, a za jedinú generáciu zvýšila kvalitu života svojich občanov v miere, ktorá nemá v ľudských dejinách obdobu.

Sila Spojených štátov spočívala v tom, že bolo výhodné byť na ich strane. Spolupráca s USA sa oplatila. Keď sa uzatvoria do seba, pôjdu niektoré veci ťažšie. Ale pôjdu aj bez nich. Čím viac obchodných vojen Trump rozpúta, tým bude Amerika menšia. Svet si postupne zvykne, že s ňou netreba rátať. Že Amerika sa neráta. Až nakoniec reálne skončí tam, kde ju dnes vidí Trump – pri Sýrii a Nikarague, zvyšných dvoch krajinách sveta, ktoré nie sú súčasťou parížskej dohody. Bude posledná.

Súvisiace články