Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Kto rýchlejšie zničí Slovensko, Robert Fico alebo Richard Sulík?
Zdielať na

Kto rýchlejšie zničí Slovensko, Robert Fico alebo Richard Sulík?

Vyhnanie Stredoeurópskej univerzity z Budapešti je od Viktora Orbána absolútne logickým krokom. Maďarsko nie je súčasťou Západu a škola je semenišťom všakovakých intelektuálov a obrancov občianskej spoločnosti. Je to nepriateľský subjekt. V Berlíne alebo Paríži by tiež netolerovali vzdelávaciu inštitúciu, ktorej intelektuálny základ by tvorili nacionalizmus a fašizmus. Toto je to isté, len z druhej strany barikády.

Demokracia západného typu skončila v Maďarsku v deň, keď Orbán nechal vymazať z názvu krajiny republiku a z ústavy mechanizmy, ktoré ju chránili pred diktatúrou. Preambula súčasnej verzie maďarského základného zákona vyzerá, akoby ju sfetovaný kapitán slovenského parlamentu diktoval opitému poslancovi, čo súložil Alahom. Maďarsko je dnes dokonalým klonom Putinovho Ruska. Mnohí si to nevšimli len preto, že stále nevystúpilo z Európskej únie.

Orbán vie, že situácia ešte nie je zrelá. Nielen preto, že potrebuje európske peniaze, aby si dokázal udržať vernosť svojich vazalov. Maďari, ktorých nedokáže uživiť domácou oligarchiou vykradnutá ekonomika, pracujú v zahraničí. Keby mu ich poslali domov, mal by veľmi vážny sociálny problém. A zrejme aj politický. Zľava mu dlhodobo nič nehrozí, no keby začali byť ľudia reálne hladní a na jeho pragmaticky fašistickú stranu by sprava zatlačili hodnotoví nacisti z Jobbiku, nemusel by to ustáť.

Orbán z únie neodíde, kým si môže pchať do vrecka peniaze svojich nepriateľov z Bruselu. A vyraziť z únie krajinu ktorá do nej nepatrí no sama o to nepožiada, nie je možné. Neexistuje na to mechanizmus.

Putinove klony, samozrejme, nedosahujú strategické kvality originálu. Berlín, Paríž, Rím a Madrid veľmi šikovne využili proti Orbánovi jeho vlastnú zbraň. Vyšli mu v ústrety. A všetkým jemu podobným.  Budeme mať dvojrýchlostnú úniu. Kto chce, môže sa integrovať viac. Komu sa nepáči, ten nemusí. Nikto nás už nebude do ničoho nútiť. Nádherne demokratické.

Tupé hlavy z východnej EÚ sa budú ešte pomerne dlho hádať, či je  lepšie byť integrovaným menej alebo viac. V jadre únie si medzitým vyjasnili odpoveď na jedinú relevantnú otázku: je lepšie mať úniu väčšiu a slabú, alebo menšiu a silnú? Odpoveď je zjavná. Životaschopné štáty sa zintegrujú do podstatne menšieho a omnoho tvrdšieho jadra. Perifériu nechajú odhniť, alebo z nej jednoducho vystúpia. Euxit.

Robert Fico, nech je už jeho vláda akokoľvek odporná, chápe, kam únia smeruje. Chce Slovensko hlbšie integrovať, lebo je mu milšie byť slovenským županom v EÚ, než gubernátorom Slovenska v Ruskej federácii. Richard Sulík asi tiež nechce byť služobníčkom postsovietskeho impéria. Ale absolútne nechápe.