Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Marxisti zo Smeru oberú o peniaze tých najchudobnejších
Zdielať na

Marxisti zo Smeru oberú o peniaze tých najchudobnejších

Čo majú spoločné Ľuboš Blaha a Ján Čarnogurský? (Okrem vzťahu k Putinovi a ruskému impériu - to by bolo priľahké.) Nuž, obaja sú pevne odhodlaní urobiť vám dobre, aj keby ste na to mali zgegnúť. Pripomeňme si, že aj zákaz sviatočného predaja bol pôvodne mániou kresťanských demokratov. Napokon ho ale dokázali presadiť až neomarxisti zo Smeru. Čiastočne. Pre dobrého katolíka je sviatkom každá nedeľa. Neoľudácke krídlo Smeru sa preto určite aspoň pokúsi zákaz predaja rozšíriť.

Niežeby to nemalo logiku. Katolíci kedysi zaživa upaľovali telá svojich hriešnikov a kacírov, v dobrej viere, že tým zachraňujú ich nesmrteľné duše. Marxisti zasa mnohých svojich odpadlíkov a neveriacich ochránili pred šialeným nápadom vzdať sa socialistického raja pre peklo zahnívajúceho kapitalizmu. Zastrelili ich na hraniciach.

Spoločným rysom konzervatívcov – pravicových i ľavicových  – je presvedčenie, že presne vedia, čo je dobré. Pre každého jedného človeka. Bez výnimky. Napríklad vedia, že pre ľudí pracujúcich v obchodoch je lepšie byť cez sviatok s rodinou ako pracovať za vysoký príplatok. Pre všetkých. Bez ohľadu na to, či majú rodinu, alebo či majú pre tú rodinu vytvorené dôstojné podmienky. Ba aj keby mali na sviatok sedieť sami pod mostom, je to pre nich lepšie, ako pracovať za viac peňazí.

Ľuboš Blaha navyše vie, že týmto skvostným zákonom zasadí zdrvujúcu ranu kapitalizmu. No dobre. Vie, že nezasadí. Blaha je marxista, nie idiot. Vie, že zákazník nekúpi menej len preto, že bude v nejakom čase zatvorený obchod. Ale mnohým to nikdy nedôjde, lebo sa ich to netýka. Väčšine. Pred nimi bude vyzerať, ako nekompromisný bojovník proti konzumu. Aj keď práve konzum solídne podporí.

Zákazník totiž nakúpi viac. Bude mať zlý pocit, že keby sa niečo nečakane minulo, nebude sa k tomu mať ako dostať. Predzásobí sa. Minie viac peňazí, viac potravín po dátume spotreby vyhodí. Alkohol sa nepokazí, toho prosto viac vyslope. To je dobrá vec – rozpočet držia nad vodou spotrebné dane.

Kapitalista na tom vyprofituje najviac. Teraz totiž musí mať otvorené od pondelka až do nedele. Lebo keby nejaký deň obchod zavrel, nakúpili by ľudia u otvoreného konkurenta. Keď ale nebude môcť predávať nikto, ušetrí náklady na predraženú sviatočnú prevádzku. Ušetrí náklady a tovaru predá rovnako, len za kratší čas. Keby ste sa opýtali obchodníkov, ideálne by boli zákonom regulované predajné doby – každý druhý pracovný deň, od druhej poobede do šiestej večer. Postihlo by to nanajvýš turistický ruch, lebo pipinky by vyčerpali všetku dovolenku na sezónny nákup handričiek.

Ak zákaz sviatočného predaja niekomu uškodí, tak nakoniec len tým najslabším. Ľuďom, ktorí si nemôžu dovoliť prísť ani o tých pár mizerných eur za sviatočnú šichtu. S poslaneckým platom na účte sa ťažko chápe, že pre niekoho to môže byť rozdiel medzi Vianocami so štedrou večerou alebo o hlade, prípadne s kapustnicou a filé, ale aj bez tých najskromnejších symbolických darčekov. Lebo darmo má Blaha zo zásady skromné auto aj bývanie, nemusí si lámať hlavu, za čo natankuje alebo zaplatí nájom.

Pokiaľ nezakážu rovno aj nedeľný predaj, stále to nebude žiadna veľká sociálna dráma. A revolúcia zaručene nevypukne, kým zákon nezatvorí na sviatky aj krčmy. Bude to iba pekná ukážka, že cesta do pekla chudoby býva často dláždená tými najlepšími socialistickými úmyslami.