Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ak Sulík nepôjde osobne topiť migrantov, už nebude mať čo ponúknuť
Zdielať na

Ak Sulík nepôjde osobne topiť migrantov, už nebude mať čo ponúknuť

Sú čudní, ale majú dobrý ekonomický program. To je najčastejšia obhajoba tej časti voličov SaS, ktorí sa stále viac hanbia za vyjadrenia Richarda Sulíka. Pýtať sa ich, v čom je ten program presne dobrý, by bolo zbytočne kruté. Nečítali ho. A teraz sa im to už ani neoplatí - po odchode Jozefa Mihála už nebude možné hovoriť o SaS ako o strane odborníkov.

Sulíkovi kritici mu často vyčítajú, že okrem excelu nerozumie ničomu. Ale zisťoval už niekto, ako dobre vlastne tomu excelu rozumie? Lebo že niečomu rozumie lepšie ako ekonómii, naozaj neznamená, že je v tom expert. Množstvo päťročných detí rozumie ovládaniu jadrovej elektrárne lepšie ako ekonómii, a nedali by ste im riadiť Mochovce, že?

Hospodárskym mozgom strany bol Mihál. On bol autorom naozajstných a podmienečne funkčných reforiem. Bez neho zostanú v SaS len nebezpeční migranti, agresívni moslimovia, eurohujeri, ľavicoví pokrokári, slniečkari a pravdoseri. Presne tá agenda, pre ktorú Mihál zo strany odchádza. Povedal to diplomaticky, ale jasne.

Mihálov odchod veľmi citlivo vnímajú práve pôvodní voliči, ktorí vytrvalo volili stranu od jej vzniku a pevne zatvárali oči pred zmenami v jej ideológii i personálnom obsadení. Pre niektorých z nich je to začiatok konca, pre iných posledná kvapka. Sulík to veľmi dobre vie, preto sa snaží o korektný rozchod bez veľkých gest a vášní, pokúša sa klásť dôraz na Mihálovo zdravie a únavu. Vie, že vo voľbách bude potrebovať každý jeden hlas. Ale excel nepustí – nenávistnej luzy je viac ako vzdelaných ľudí s pravicovým myslením, ktorí by dokázali Mihála oceniť: kaviareň voľby nevyhráva.

Sulík má navyše istotu, že pôvodný volič SaS nepôjde voliť nikoho z jeho hlavných konkurentov – ani Fica, ani Kotlebu. Potrebuje osloviť nových ľudí, ktorí budú mať obrovský problém rozhodnúť sa, s ktorým z nich troch majú viac spoločnej nenávisti.  Navyše príde deň, keď nebudú stačiť slová, ale bude sa načim pochváliť aj konkrétnymi výsledkami.

Sulík si síce starostlivo pripravuje pôdu, aby mohol povedať, že EÚ je nereformovateľná a teda je lepšie v nej nebyť, no Kotleba už zbiera podpisy na referendum o vystúpení. Sulík síce často a nahlas opakuje, že migranti sú nebezpeční, islam je zlý a ostatní ľudia si so Slovákmi nie sú rovní, no hádzať kamene po arabských rodinách nemôže.

A Fico - s odhodlaným výrazom v tvári - vyhlási, že iba vďaka nemu nie je Slovensko zaplavené miliónmi migrantov a len pre jeho prezieravú politiku u nás nestojí ani jediná mešita. Ak sa Sulík s Galkom nevyberú osobne topiť migrantov v Stredozemnom mori, nebudú mať čo ponúknuť.

Ak majú jeho noví voliči zabudnúť, komuže to vlastne držal Riško balónik a s kým každým už bol v spolku – od Ivana Mikloša až po Mariána Kočnera - SaS sa bude musieť do volieb ešte výrazne zradikalizovať. Samotná transformácia na populistickú ultrapravicu je ale Mihálovým odchodom definitívne zavŕšená. Sulíkov volič sa už nebude môcť zakrývať odbornosťou a ekonomickým programom.

Nikto už nebude mať výhovorky, Sulíka budú ľudia voliť ako veľmi výrazného predstaviteľa moderného európskeho fašizmu. Výnimku má len Martin Poliačik.