Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Fašisti už zasa naložili Ficovi. Tvrdo a bez lásky
Zdielať na

Fašisti už zasa naložili Ficovi. Tvrdo a bez lásky

Nacista s fašistom usilujú o zastavenie divadelného predstavenia na základe zákona, ktorý má potierať nacizmus a fašizmus. A vďaka im za to. Je to facka, ktorú táto spoločnosť akútne potrebuje. Alebo, aby sme rešpektovali vôľu lídrov najsilnejšej koaličnej aj opozičnej strany a nedopúšťali sa hriechu politickej korektnosti – ľudia by tu akútne potrebovali dobrý kopanec do gulí. Ale aj toto je lepšie, ako pusa na čelo.

Je celkom možné, že organizátor protirómskych pochodov Igor Cagáň sa nepovažuje za nacistu. A je prakticky isté, že Kotlebov kandidát na ombudsmana Anton Čulen sa necíti ako fašista. Ani jeden z nich nechápe, že nacizmus a fašizmus sú politologické kategórie, nie nadávky, akými častuje poslanec Mazurek arabských návštevníkov Bratislavy. Nazvime ich teda ľudákmi. Prinajhoršom, ak verejne uznajú jednoduchý historický fakt, že Jozef Tiso je len obesený vojnový zločinec zodpovedný za vyvraždenie 70 tisícov vlastných občanov, sa im ospravedlníme.

Podstatné je, že ľudáci si len robia svoje. Chcú nastoliť podobné poriadky, aké tu vládli od roku 1939 do 1945. A využívajú všetky možnosti, ktoré im na to nechávame. Napríklad budú tvrdiť, že panna Mária prekrývajúca hákový kríž na divadelnej kulise uráža katolícku vieru. Lebo akože prekrýva zločiny fašizmu. Sa im tak vidí. Cítia to tak. Žiadajú, aby generálna prokuratúra predstavenie stiahla z obehu, ako urážku ich viery. A potiaľ je vlastne všetko v poriadku.

Otázkou je, ktorými testami by dokázal prejsť prokurátor, ktorý ich podnet nevybavil zdvorilým listom, ktorého nezdvorilá verzia by znela „otravuj s tým divadelných teoretikov, nie právnikov, ty debil primitívny“. Normálne to postúpil na vyšetrenie špeciálnej prokuratúre. Dal by ten človek prijímačkové testy na právo? Prešiel by v krvných testoch? V IQ testoch? Sú to len otázky, na ktoré odpovedať nemusí. Stačí ak si uvedomí, že si ich ľudia môžu klásť.

Nemusí to byť napokon úplne hlúpe rozhodnutie. Na špeciálnej už pozametali pod koberec také kauzy, že túto môžu rovno dať na vybavenie upratovačke.

Ktokoľvek môže slobodne a verejne tvrdiť, že katolícka cirkev prikrýva zločiny fašizmu. Diskutovať sa o takom tvrdení dá, vášnivo, dlho a z rôznych aspektov, ale trestné na ňom nie je nič. Tvorcovia hry, ktorá sa pokúša vyrovnať so skutočnou udalosťou - zverským útokom neonacistov pri ktorom sa pokúšali zaživa upáliť rómsku rodinu - síce nič také naznačiť nechceli, ale pokojne by mohli. Mohli by to herci smelo hulákať z javiska.

Obviniť každého veriaceho katolíka by bolo rovnako nevkusné, ako keď v parlamente Mazurekovi vybuble z hlavového zvierača celý jeho (úplne oprávnený) komplex menejcennosti zabalený do protimoslimského hejtu. Ale slovenský katolícky klérus? Ten kryje fašizmus úplne otvorene a nepokryte. Tiso bol predsa farár. Ich človek. Nielenže vládol aj svetskou mocou, ale vládol ňou správne. Kynožil židov, zabíjal Rómov, prenasledoval luteránov, vyháňal Čechov... mokrý sen nejedného duchovného.

Aj Kotleba je ich človek. Ten sa kléru chrbtom neotočí. Vďačne pobozká otcom biskupom aj onakvejšie veci, ako prstene, keď ho podporia.

Ak si Fico naozaj myslí, že politická korektnosť je cestou do pekla, tak toto je skvelá príležitosť, ako to dokázať. Lebo ak Kotlebovci šikanujú tvorcov antiextrémistického predstavenia cez jeho kamaráta Čižnára, pre slniečkarov je to len facka. Ale jemu niekto práve dobre natrhol miešok. A zvierač. Načase, aby sa prestal ľutovať a začal bojovať. Nekorektne, ale účinne. Slniečkari pôjdu do kaviarne a nebudú sa dívať. Lebo nech je to akokoľvek odporné, obojstranne, sú to jeho poslední spojenci.