Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Imperátor Trump má len vazalov alebo nepriateľov
Zdielať na

Imperátor Trump má len vazalov alebo nepriateľov

Inauguračný prejav Donald Trumpa neprekvapil ani nesklamal. Znel tak trochu ako dobrý preklad z ruštiny. Štyridsiaty piaty prezident USA v ňom povedal dve zásadné veci: milovaný americký ľud bude držať hubu a krok a Spojené štáty nebudú mať vo svete žiadnych priateľov. Nepotrebujú ich, parazitov.

Na prvé počutie by znela výzva Trumpa k jednote Američanov ako výsostne pozitívna vec. Dokonca dal jasne najavo, že farba pleti nie je podstatná, lebo či čierny, hnedý alebo biely, z každého tečie rovnaká červená krv. Ak teda potečie. V tomto okamihu je ešte na to veľmi výhodný kurz, oplatí sa na staviť nejakú rozumnú sumu.

Trump totiž k jednote nevyzýva, on ju vyžaduje. Oddanosť národu bude najvyšším imperatívom jeho vlády. Tu, v Európe, s tým máme bohaté skúsenosti. Občania USA, ktorí nesúhlasia, to budú mať v najbližších rokoch ťažké. To oni sú ten establišment, ktorému Trump vyhlásil vojnu. To oni sú zodpovední za to, čo Trump nazval masakrom, ktorý treba zastaviť.

Prezident superveľmoci vo svojej reči zároveň priamo oslovil všetkých svetových lídrov a jasne im oznámil, že Ameriku zaujímajú iba jej vlastné záujmy, ktoré budú vždy na prvom mieste. Že skončilo obohacovanie sa celého sveta na úkor USA. Žiadne kompromisy, žiadne hry s nenulovým súčtom, keď z dohody profitujú obe strany. Všetko sa bude diať výhradne pre prospech Spojených štátov. Trump prakticky vyhlásil ekonomickú vojnu celému svetu. Oznámil, že jeho krajina odteraz nemá spojencov, iba vazalov alebo nepriateľov.

Ak Trumpa nechajú realizovať jeho víziu, euroatlantická bezpečnosť od tohto okamihu de facto prestáva existovať. Pre nás to predovšetkým znamená návrat do sovietskej ríše. Akékoľvek ďalšie následky môžeme, z nášho provinčného  pohľadu, považovať za sekundárne, nezaujímavé a nudné.

Ale hlavu hore! Nie je to zasa žiadna apokalypsa. Aj zajtra vyjde slnko. Len bude svietiť na celkom iný svet.