Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Juraj Miškov: Politická korektnosť alebo politický suterén?
Zdielať na

Juraj Miškov: Politická korektnosť alebo politický suterén?

Zdroj: SITA

Tak, už aj na Slovensku sme konečne vyhlásili vojnu politickej korektnosti. A do útoku zavelil po pracovnom sneme SMER-u sám predseda vlády Robert Fico. Tomu by som ešte rozumel, ale nerozumiem dvom veciam. Kto je tým našim “politicky korektným” nepriateľom a v čom vlastne tá politická korektnosť spočíva.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil Juraj Miškov, predseda strany SKOK! a bývalý minister hospodárstva.

Keď sa obzerám po slovenskej politickej scéne, ťažko sa mi hľadá niekto, na koho by označenie sedelo. Danka, Matoviča, Sulíka, Kollára alebo Kotlebu možno označiť akokoľvek, ale uznajte sami, povedať o nich, že sú typickými predstaviteľmi politickej korektnosti znie už na prvé počutie dosť absurdne. A tak mi napadlo, či tým nepriateľom nie sú opäť “bruselské elity”, samozrejme, ako inak, odtrhnuté od reality. Pokiaľ ide o hľadanie vinníka, ktorý môže za všetky naše slovenské problémy spôsobené politickou korektnosťou, javí sa Brusel ako kvalitný kandidát (Praha je už, po rozpade Československa, mimo obliga). Dostatočne ďaleko, dostatočne abstraktne.

Trochu ťažšie je to už s určovaním toho, čo je politická korektnosť. Nie je jasné, či je myslené taktné, ale dôrazné upozorňovanie Európskej Únie na metastázovanú slovenskú korupciu a klientelizmus, rozkrádanie eurofondov, kolabujúce zdravotníctvo, upadajúce školstvo. Nie je jasné, či ide o diplomatické vyjadrenia Bruselu k chýbajúcej európskej solidarite slovenskej vlády alebo útokom na etnické, náboženské a sexuálne menšiny.

Aby som sa vyjadril presne. Rokmi nahromadené a neriešené trápenia ľudí samé od seba nezmiznú, ak nazveme Rómov neprispôsobivými cigáňmi, všetkých utečencov nádejnými teroristami a médiá špinavými prostitútkami. Problémom Slovenska preto rozhodne nie je údajná politická korektnosť, ale úplný politický suterén, do ktorého sme sa dostali počas troch vlád Roberta Fica.

Súvisiace články