Skoro jasno
11°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Juraj Miškov: Ako zastaviť populistov?
Zdielať na

Juraj Miškov: Ako zastaviť populistov?

Zdroj: SITA

Americké voľby ukázali, že populizmus už zďaleka nie je len problémom Európy. Prekvapivé víťazstvo Donalda Trumpa mnohých šokovalo. Veď novým americkým prezidentom sa stal chlapík, ktorý zosobňoval pravý opak toho, čo od politika očakávame . Žiadne pekné politické frázy, žiadna politická kultúra v prejave. Namiesto toho väčšinou iba urážky a osočovanie. Svojho súpera, žien, menšín.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil Juraj Miškov, exminister hospodárstva a predseda strany SKOK!

Čo v skutočnosti spája Trumpa, lídra Brexitu Faragea, lídrov nacionalistov Le Penovú, Wildersa, Stracheho, Kotlebu a populistov ako Fico, Orbán, Kollár či Sulík? Je to len vonkajší prejav? Hrubý slovník? Kritika establišmentu? Alebo nenávisť voči migrantom alebo moslimom?

Domnievam sa, že Ich víťazné ťaženie spočíva v tom, že pochopili skryté obavy časti voličstva, ktorá sa dnes už stáva väčšinovou. Pochopili, že rýchlosť akou technológie menia svet okolo nás týchto ľudí vystrašila. Že kým prechod od agrárnej spoločnosti k industriálnej trval desaťročia a celé tri priemyselné revolúcie, štvrtá priemyselná revolúcia skrátila prechod do informačnej éry iba na pár rokov. A to obrovskú skupinu ľudí, predovšetkým tých starších, desí. Prestávajú rozumieť tomu, čo sa vo svete deje. A boja sa budúcnosti. Boja sa o prácu, boja sa o strechu nad hlavou, boja sa o svoje deti.

Možno nie sú schopní dostatočne nahlas a vedome artikulovať svoj strach, ale odmietajú to, čo bolo doteraz. Odmietajú súčasné politické elity, ktoré vnímajú ako zodpovedných za ich životnú situáciu a ich problémy. Túžia iba po tom, aby sa svet vrátil do svojich starých koľají. Nechcú už viac demokracie, viac globalizácie, ani viac slobody, Európskej únie, migrantov… Chcú sa cítiť bezpečne a opäť rozumieť svetu okolo seba.

Populisti to už, na rozdiel od nás, rýchlo pochopili. Neponúkajú síce žiadne riešenie, ale sľubujú návrat "starých dobrých čias". Od "Believe in Britain-We Want Our Country Back" cez "Make Amerika Great Again" až po "Chránime Slovensko". Problém spočíva v tom, že svoj sľub ani pri najlepšej vôli nedokážu splniť. Neotočia koleso dejín. Nedokážu zastaviť technologický a informačný progres. Ani zničiť Silicon Valley, ktoré usilovne pracuje na autonómných autách, robotoch, virtuálnej realite či vývoji umelej inteligencie.

Som presvedčený, že existuje jeden účinný spôsob ako zastaviť populistov. Tým je schopnosť empatie politikov vžiť sa do pocitov budúcnosťou zneisteného človeka. Nevysmievať sa mu. Neurážať ho. Neignorovať ho. Vedieť mu povedať pravdu. A pravda je taká, že nedokážeme zastaviť svet, ale dokážeme porozumieť jeho strachu. Že plne chápeme jeho obavy o seba a svojich blízkych. Uistiť ho, že ho v tom nenecháme samého. Že nikoho nenecháme za sebou. Ale pomôžeme im zvládať to šialené tempo, ako aj všetky problémy, ktoré so sebou zmeny v rýchlo sa meniacom svete prinášajú.