Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Železničiarom nestačia vyššie platy! Hrozia štrajkom
Zdielať na

Železničiarom nestačia vyššie platy! Hrozia štrajkom

Osem tisíc zamestnancov troch železničných spoločností dostane už vo februári štedrejšiu výplatu. No napriek tomu nie je vylúčený štrajk. Niektorí železničiari sú nespokojní, hoci podpísaná kolektívna zmluva im dáva viac ako pýtali ich odboroví predáci.

Štrajk, ktorého príprava môže trvať niekoľko týždňov, by mal byť najmä v nákladnej železničnej doprave. Rušňovodiči chcú navyše podať žalobu na súde proti Cargu za vylúčenie z časti kolektívneho vyjednávania. ,,Žalobu plánujeme podať na budúci týždeň, pretože podľa nás bola kolektívna zmluva podpísaná v rozpore so zákonom o kolektívnom vyjednávaní," povedal prezident Federácie strojvodcov Milan Hošťák.

Na zmluve zostali voľné len dve miesta, čo ale neznamená že neplatí pre všetkých. Federácia strojvodcov a vlakových čiat je v štrajkovej pohotovosti od 29. decembra. 1 342 strojvodcov tvrdí, že sa nemohli zúčastniť na záverečnom kole rokovania o kolektívnej zmluve. Tam sa dohodla definitíva -  zvýšiť priemernú mzdu pracovníkov o 2 percentá. 

Štrajk pre 20 centov

Dôvodom sporu je príplatok za prácu v sťaženom pracovnom režime pre zamestnancov Carga. Konkrétne zvýšenie z 0,05 eura na 0,25 eura. To však stále rieši rezortná pracovná skupina. Minister Ján Figeľ ani vedenia Carga preto nevidí dôvod na slová o štrajku a podľa nich dvaja odboroví predáci nehovoria pravdu ani svojim ľuďom.

Cargo je štátnou firmou, má miliardové dlžoby. Po troch rokoch sa zamestnanci dočkali zvýšenia platov. Priemerná mzda za minulý rok bola 726 eur. 

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy