Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Zdražovanie. Za energie si priplatíme 120 eur
Zdielať na
Ekonomika

Zdražovanie. Za energie si priplatíme 120 eur

Je to tu opäť! Slovákov od januára čaká ďalšie zdražovanie. Viac si priplatíme za elektrinu, plyn, teplo i vodu. Je teda najvyšší čas zobrať do ruky kalkulačku a počítať, koľko nás to celé bude stáť. Výsledok však príliš úsmevný nie je.

Bežný chod domácnosti je opať drahší. Za energie a vodu si priplatíme 60 až 120 eur. Priemerná domácnosť, ktorá používa plyn iba na varenie, si v budúcom roku priplatí 1,6 eura. Ak plynom ohrievate aj vodu, vaše náklady sa zvýšia o 29 eur. Najviac si priplatia v rodinných domoch, kde sa plyn používa i na kúrenie a to až 66 eur.

V bytoch bude drahšie ústredné kúrenie. A tak priemerná štvorčlenná domácnosť zaplatí v novom roku za teplo o 40 až 50 eur viac. To však vôbec nie je všetko. Vysporiadať sa budeme musieť aj s vyššími účtami za elektrinu. Stvorčlenná rodina by si mala nabok odložiť ďalších 10 eur.

Drahšia bude aj voda

Vyššie, takmer 5-percentné zdraženie elektriny, čaká tisícky obyvateľov malých bytov na západnom Slovensku a tých stredoslovákov a východoslovákov, ktorí elektrinou vykurujú a ohrievajú vodu. No a aby toho nebolo málo, viac dáme aj za samotnú vodu. Trojčlenná rodina pri spotrebe 100 m3 vody si ročne oproti minulému roku priplatí deväť eur.

tv joj

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy