Zatiahnuté
17°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
PRIESKUM: Veľké porovnanie vianočných odmien
Zdielať na

PRIESKUM: Veľké porovnanie vianočných odmien

A teraz jedna dobrá správa! Minimálne pre tých 20 percent Slovákov, ktorí pred Vianocami dostanú od svojich zamestnávateľov 13. plat. Jeho výška vzrástla, oproti minulému roku, až o 3 percentá a v priemere si tak šťastlivci prilepšia o 717 eur. Samozrejme, pri každej profesii je to iné. Ako zistil David Mimra, niektorí dostanú len pár drobných, iní až tisícky eur!

Jeho výška vzrástla, oproti minulému roku, až o 3 percentá a v priemere si tak šťastlivci prilepšia o 717 eur. Samozrejme, pri každej profesii je to iné. Niektorí dostanú len pár drobných, iní až tisícky eur! Výška trinásteho platu je však rôzna. Napríklad ľudia, ktorí pracujú na pomocných pozíciach, dostávajú v priemere 282 €, top manažéri aj desať krát viac.

Výška odmeny sa odvíja hlavne od výšky priemerného základného platu, i od pozície, ktorú zastávate. Platí to, že čím vyššie funkcie, tým vyššie odmeny. Ďalším kritériom, ktoré ovplyvňuje výšku odmien, je aj veľkosť firmy. Trinásty plat dostáva približne 20 % Slovákov.

Úroveň pozíciepriemerný 13. plat podieľ ľudí s 13. platom
pomocní zamestnanci283 €10%
kval. robotníci, zamestnanci v službách370€16%
administratívni zamestnanci485€15%
kval. technickí zamestnanci737€26%
kval. zamestnanci netechnického smeru740€16%
nižší a strední manažéri1 051 €26%
top manažéri2 455 €29%

Najčastejšie sa odmeňuje vo firmách, ktoré majú nad tisíc zamestnancov. Pokiaľ patríte k tým, ktorí 13. plat dostali a myslíte si, že k vám šéf nebol veľmi štedrý, máme pre vás ešte jednu informáciu na porovnanie. Šéfkuchár, obsluha čerpacej stanice, opatrovateľ či knihovník uvádzajú, že odmeny nedostávajú vôbec žiadne.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy