Skoro jasno
18°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Boj za zdravotníctvo podkopáva rozpočet, hrozí nám provizórium
Zdielať na

Boj za zdravotníctvo podkopáva rozpočet, hrozí nám provizórium

Minister financií Ivan Mikloš neskrýva prekvapenie nad piatkovým hlasovaním KDH o rozpočte vo finančnom výbore parlamentu. Poslanec Anton Marcinčin, ktorý už kandidovať za KDH nebude, hlasoval proti s odôvodnením, že to konzultoval s vedením hnutia. A že napriek dohode u premiérky na podpore rozpočtu bez ďalších zmien žiadajú viac peňazí do zdravotníctva.

Slovensku reálne hrozí rozpočtové provizórium. Dôvodom sú slová poslancov KDH, ktorí tvrdia, že rezort zdravotníctva je podfinancovaný a navrhujú zvýšiť platby za poistencov štátu. Práve s týmto odôvodnením minulý týždeň napríklad za rozpočet nehlasoval vo výbore poslanec za KDH Anton Marcinčin.

Takéto snahy však chce stopnúť financmajster Ivan Mikloš. Ak by podľa neho prešiel buď tento, alebo akýkoľvek návrh, ktorý by zvýšil dieru v rozpočte na viac ako plánovaných 4,6 % hrubého domáceho produktu, návrh rozpočtu stiahne z parlamentu. Slovensko by tak v budúcom roku fungovalo podľa rozpočtového provizória.

Kádeháci sú vraj rozbíjači

"Pozmeňujúci návrh poslancov KDH, ktorý zvyšuje platby za poistencov štátu zo 4 % na 4,32 %, znamená zvýšenie deficitu o 94 miliónov eur, teda o 0,1 až 0,12 % hrubého domáceho produktu. Nedopustím, aby sme rozbíjali verejné financie v týchto ťažkých časoch, a aby sme ohrozili dôveryhodnosť Slovenska," povedal Mikloš.

Nalejú viac?

Podľa ministra je lepšie mať provizórium, pri ktorom by bol deficit 4,4 %. "Provizórium so 4,4 % je lepší výsledok a signál ako schválený rozpočet s deficitom vyšším ako 4,6 %," dodal. Zdravotníctvo však podľa ministra napriek tomu dostane v budúcom roku ešte viac, ako sa predpokladalo v pôvodnom októbrovom návrhu. 

sita

Súvisiace články

Najčítanejšie správy