Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Euroval? Tu je jednoduché vysvetlenie
Zdielať na

Euroval? Tu je jednoduché vysvetlenie

Všetky krajiny, kde sa platí eurom, už schválili záchranu spoločnej meny. Až na Slovensko, ktoré je čiernou ovcou. Hovorí sa jej euroval - inštitút, ktorý má dostať z problémov krachujúce krajiny ako napríklad Grécko. Atény by inak mohli spôsobiť vážne problémy všade, kde sa platí eurom.

Čo je vlastne euroval?

Ide o akúsi vzájomnú závislosť ekonomík eurozóny. Akýkoľvek problém jednej z nich riešia všetky členské štáty Európskej únie. Cieľom eurovalu je zabezpečiť finančnú stabilitu menovej únie poskytnutím dočasnej finančnej pomoci štátom eurozóny v prípade výnimočných okolností.

"Je výhodnejšie požičať preklenovaciu pôžičku vrámci nej tvrdým bičom a palicou pomôcť danej krajine a zachrániť a zreformovať ekonomiku..." hovorí ekonomický analytik Vladimír Vaňo.

Týka sa každého z nás...

V rámci Európskej únie je veľmi dôležitá solidarita silnejších členov EÚ  s krajinami, ktoré majú výraznejšie ekonomické problémy. Ak Slovensko nepodporí euroval, môže sa spustiť domino neželaných následkov, ktoré sa dotknú každého z nás. 

Odmietnutie solidarity pri riešení následkov krízy môže mať pre Slovensko a jeho ekonomiku existenčné následky, povedala v parlamente premiérka Iveta Radičová. Tá sa snažila obhájiť schválenie zväčšeniu objemu slovenských záruk v eurovale. " Hovoriť, že he to problém a nás sa netýka, je jednoducho lož a nezodpovednosť," dodala.

mpd01605

Súvisiace články

Najčítanejšie správy