Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pád našej vlády otrasie ekonomikou Európy!
Zdielať na

Pád našej vlády otrasie ekonomikou Európy!

Pád vlády a neschválenie rozšírenia eurovalu môže výrazne zhoršiť pozíciu Slovenska pri prefinancovaní svojho dlhu. Tvrdia to oslovení bankoví analytici.

"Pád vlády znamená riziko pre slovenské dlhopisy, keďže sa môžu jednak zmierniť fiškálne ciele na najbližšie roky a zároveň spomaliť implementácia konsolidačných opatrení," uviedol analytik Slovenskej sporiteľne Michal Mušák.

Investori si na nás dávajú bacha

Skutočnosť, že pre vývoj na slovenskej politickej scéne investori zvýšili ostražitosť pri hodnotení rizika slovenských dlhopisov, potvrdzujú podľa analytika Volksbank Slovensko Vladimíra Vaňa samotné údaje z trhu.

Akýkoľvek scenár, ktorý by zvýšil neistotu na politickej scéne by tak podľa neho vážne mohol podkopať dôveru investorov v schopnosť Slovenska splniť prijatý záväzok znížiť deficit verejných financií na akceptovateľné úrovne.

Meny padajú, môže za to Sulík

Slovensko nespôsobuje problémy len samému sebe, ale aj zahraničiu. V utorok dopoludnia na stupňujúcu sa neistotu okolo slovenského hlasovania a odmietavému postoju SaS Richarda Sulíka reagovali tlakom všetky susedné meny, teda maďarský forint, poľský zlotý aj česká koruna.

Podľa svetových agentúr sa čakanie na slovenské hlasovanie podpísalo aj pod pokles európskych akciových trhov, ale aj pod oslabenie cien zlata na komoditných trhoch. "Negatívny vývoj v prípade schvaľovania dodatku k európskemu finančnému stabilizačnému mechanizmu by tak mohol mať negatívne dôsledky nielen pre finančné trhy v Európe, ale najmä pre cenu slovenských pôžičiek," dodal Vaňo.

Lou/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy