Jasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Euroval a Slovensko? Finančné trhy vyčkávajú. Zatiaľ...
Zdielať na

Euroval a Slovensko? Finančné trhy vyčkávajú. Zatiaľ...

Neistota, týkajúca sa výsledku hlasovania v parlamente držala v napätí aj finančné trhy. Spoločná mena v utorok zmazala prechádzajúce zisky voči doláru, v stredu sa však situácia začala upokojovať. Informácie, že Smer po páde vlády pri druhom hlasovaní zmeny v eurovale podporí, sa začali šíriť ako blesk.

To, ako môže dopadnúť hlasovanie na Slovensku sledovali obchodníci v Londýne i v New Yorku. Na vylepšenie nálady si tam vraj prehrávali aj niektoré pesničky od Elánu.

Náš parlament hlasoval o eurovale dávno potom, čo sa burzy zatvorili. Aj preto dnes ráno otvorili európske burzy obchodovanie v neistote - s miernym poklesom. Naopak, na amerických burzách sa včera nedialo dokopy nič. Väčšinu dňa strávili investori očakávaním, či slovenský parlament euroval schváli alebo nie.

Analytici: K navýšeniu eurovalu dôjde

"Ráno sa začali trhy upokojovať, stalo sa tak po prekvapivo dobrých správach o priemyselnej výrobe," analytik Dávid Dereník. V súčasnosti trhy očakávajú, že k navýšeniu eurovalu aj tak dôjde. Či už s nami alebo bez nás.

Slovensko je malá krajina

"Slovensko je veľmi malá krajina na to, aby to finančné trhy nejak veľmi citlivo vnímali, Európa má ďalšie páky na to, aby to prešlo aj bez Slovenska," vraví analytik Dávid Dereník.

sita

Súvisiace články

Najčítanejšie správy