Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slovenské domácnosti a kríza. Takto sa vyhnete najhoršiemu...
Zdielať na

Slovenské domácnosti a kríza. Takto sa vyhnete najhoršiemu...

Z každej strany sa na nás valia informácie, že finančné trhy sú nestabilné. Ľudia netušia do čoho investovať, ak teda na to majú vôbec prostriedky. Akí sme my Slováci v otázkach peňazí a ako si pripraviť pred možným pádom bezpečnostný vankúš?

Ak si odrátame zárobkový handicap, tak sa slovenský homo-sporovlikus od toho nemeckého, anglického či amerického nelíši. Ľudia sú konzervatívni a je jedno odkiaľ sú. Tolerancia voči riziku je podobná, nízka. Rozdiel predstavuje najmä pohlavie. Testosterón robí svoje.



"Muži sú oveľa viac rizikovejší ako ženy a aj pri finančých investíciách sú ochotní zniesť oveľa väčšie riziko," vysvetľuje Pavol Poklemba, odborník na finančné trhy. Do rizikového investičného rybníka sú ochotní skočiť hlavičku, prípadne pupkáča najmä vzdelanejší.

Myslite na najhoršie

Logicky s pribúdajúcimi šedinami sa však menia aj priority. Kým v mladosti mohli ísť všetky najbližšie výplaty na ojazdené fáro, či stále nové kabelky, neskôr už človek myslí viac na deti a potom dôchodok. V každom veku by však mal myslieť na rezervu.

"Ideálne je mať nasporené aspoň na pol roka, a úplne super na jeden rok," radí Michaela Trenčáková, expertka na depozity. Keď sa už sporiť ako tak podarí, väčšinou sú to klasické termínované účty, neopúšťame tak staré dobré múdrosti.

sita

Súvisiace články

Najčítanejšie správy