Oblačno
15°
Bratislava
Alojza
23.10.2024
Premýšľate nad úverom? ECB priniesla dobré správy, po dlhom čase znížila základnú úrokovú sadzbu
Zdielať na

Premýšľate nad úverom? ECB priniesla dobré správy, po dlhom čase znížila základnú úrokovú sadzbu

BRATISLAVA / Európska centrálna banka po dlhom čase znížila základnú úrokovú sadzbu. to je dobrá správa pre všetkých, čo majú úvery, alebo nad nejakým rozmýšľajú. Slováci sa navyše ukazujú ako zodpovední klienti. Aj keď sú úroky vyššie - splácajú ich. Faktom skutočne je, že máme historicky najnižší podiel nesplácaných úverov. Najdôležitejším dôvodom je, že sa znížili riziká externého prostredia a očakáva sa postupné znižovanie úrokových sadzieb od ECB. S nižšou infláciou a rastom reálnych platov to má potom vplyv na zlepšenie finančnej situácie domácností a podnikov.

​​Európska centrála banka prvýkrát po piatich rokoch znižuje základnú úrokovú sadzbu. Úroveň 4,5 percenta bola inak jej 22 ročné maximum. Tento krok pocítia postupne aj bežní ľudia. "Sadzby už postupne pôjdu dole a tiež to bude znižovať negatívny dopad na domácnosti," informoval riaditeľ odboru Finančnej stability Marek Ličák. 

Na Slovensku stále nedošlo k najhoršiemu, no verejné financie sú v katastrofálnom stave

Národná banka však aj bez zníženia úrokových sadzieb po dlhej dobe hlási pozitívnu zmenu. "Je dobre, keď je finančná stabilita nudná," povedal riaditeľ odboru Štatistiky práce ŠÚ SR Ivan Chrappa. "Už druhý štvrťrok rástli Slovákom aj reálne zárobky. Po zohľadnení inflácie predstavovala reálny mzdový prírastok 5,6 percenta," uviedol člen bankovej rady NBS Vladimír Dvořáček. 

Aj pri zvýšených úrokových sadzbách na Slovensku nedošlo k najhoršiemu. Napriek tomu pretrvávajú riziká, že sa to môže z nudy opäť zmeniť na eldorádo, najmä geopolitické. Slovensko však nemá splnené ani domáce úlohy. Verejné financie sú v katastrofálnom stave a vidina konsolidácie je vzdialená. Celkovo však skokové navýšenie úrokových sadzieb pre brutálnu infláciu, ktorá v roku 2022 udrela na Európu, zvládli slovenské domácnosti nad očakávania. Napriek dobrým správam ale NBS dodáva, že zatiaľ bolo na vyššie sadzby refinancovaných 20 percent úverov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy