Jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Dočkajú sa Slováci zníženia základných úrokových sadzieb?
Zdielať na

Dočkajú sa Slováci zníženia základných úrokových sadzieb?

FRANKFURT / V najbližších dňoch by mohlo prísť k zníženiu základných úrokových sadzieb. Európska centrálna banka by k tomuto dlho vytúženému kroku mohla pristúpiť podľa jej hlavného ekonóma. Na zníženie úrokov čakajú napäto aj finančné trhy i bežní ľudia.

​Európska centrálna banka začala v roku 2022 zvyšovať základnú úrokovú sadzbu v snahe znížiť radikálne rastúcu infláciu. Na to rýchlo reagovali aj naše banky čo spôsobilo nárast úrokových sadzieb z minimálnych v roku 2022 až po niečo k piatim percentám v súčasnosti. To sa odzrkadlilo aj na počte poskytnutých úverov na Slovensku.

Inflácia však dostala rozum a momentálne je v eurozóne viac menej tam, kde ju ECB chcela mať. K dlho-očakávanému kroku by tak mohlo prísť už v najbližších dňoch, informuje Financial Times"Údaje, ktoré v súčasnosti máme k dispozícii, stačia na to, aby sme v prípade, že nedôjde k nečakaným prekvapeniam, terajšie úrokové sadzby zmiernili," dopĺňa hlavný ekonóm ECB Philip Lane.

Na tento krok už dlho čakajú aj finančné trhy. "Podmienky na to sú tu. Inflácia je nízka a hospodárstvo v Európe nie je úplne v dobrej kondícii. Rozhodne potrebuje peňažný stimul," tvrdí analytik frankfurtskej burzy Oliver Roth. 

​Slovensko zatiaľ stojí

Na Slovensku je pomerne veľký nepomer nárastu cien nehnuteľností za posledných desať rokov. Išli hore o skoro 90 percent a platy len o necelých 50. Aj keď porovnáme súčasné čísla so situáciou pred pandémiou, tak je trh približne na polovici bežného objemu poskytovaných hypoték. Zatiaľ teda platí, že trh je primrznutý a nerozbieha sa. Rastú však platy, klesá inflácia a nižšie úrokové sadzby by to mohli zmeniť k lepšiemu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy