Oblačno
14°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Na Slovensku máme najväčšie poklesy cien za uplynulých 15 rokov. Zároveň sa vrátila aj tzv. realitná turistika
Zdielať na

Na Slovensku máme najväčšie poklesy cien za uplynulých 15 rokov. Zároveň sa vrátila aj tzv. realitná turistika

SLOVENSKO / Počas korona pandémie sa udialo niečo, čo nikto nečakal. Ceny nehnuteľností začali raketovo stúpať. Mohli za to nízke úroky aj inflácia a ľudia toľko nemíňali. Lenže inflačná kríza spolu s vyššími úrokmi na hypotékach spravili svoje. Zažívame najväčšie poklesy cien za uplynulých 15 rokov.

Medziročne sa ceny prepadli cez desať percent. A to sú len ceny ponukové. V realite realiťákov je prepad ešte výraznejší. "Ceny nehnuteľností klesli až o 15, dokonca niektoré až o 20 percent," objasnila Daniela Rážová, riaditeľka BOND Reality. "Na začiatku roku 2021 prišlo k zredukovaniu cien nehnuteľností," ozrejmil Martin Lazík, analytik z Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska. 

"Úplne v pohode sa vieme dostať k týmto bytom v rozpätí okolo 160 až 170-tisíc eur," dodala Rážová. "Hlavne staršie byty redukujú štatistiku smerom dole," doplnil Lazík. Časy, keď kupujúci prišli a zobrali byt ako teplý rožok sú preč. Len dobrý mesiac trvá, kým si predávajúci uvedomia, že pýtajú prehnane veľa a skorigujú cenu. Potom začnú obhliadky, aj to v úplne iných číslach. Následný predaj potom trvá od mesiaca do troch. Z trhu zároveň vypadli investičné byty, lebo nikto neráta s tým, žeby došlo v priebehu piatich rokov k nárastu cien.

Zostávajú teda tí, ktorí chcú naozaj kupovať a tí, ak nemajú vlastné zdroje, narážajú na hypotekárny problém. "Každý tretí nedostane úver, alebo ho nedostane v tej výške, v ktorej potrebuje," poznamenala Rážová. "Ľudia sa nám presunuli z kupujúcich do nájmov," opísal Lazík.

Teda opäť presný opak pandémie. okrem brutálneho zdražovania je za poklesom predajov nárast úrokových sadzieb na úveroch. Tie by už rásť nemuseli. Európska centrálna banka vyhlásila, že základná úroková sadzba sa už nemá zvyšovať.

Vláda okrem toho chystá pomoc s hypotékami aj spätne pre tento rok, kedy sa refixuje výrazne nahor. "Kedy napríklad dostal hypotekárny úver človek za 1 percento a zrazu úrok vyskočil na 5 percent," uviedol Robert Fico (Smer-SD), predseda vlády SR. 

Ako ale, nevieme už druhý týždeň. čo teda momentálne robiť? V prípade predávajúceho nečakať. poradiť sa, nastaviť normálnu cenu a ísť na trh. "Sme presvedčení, že budúci rok to bude ešte horšie. Ak by som bola kupujúca, tak by som vyjednávala cenu už teraz," doplnila Rážová. Zároveň sa vrátila tzv. realitná turistika, že kupujúci síce prídu ale vrátia sa, špekulujú a najmä zjednávajú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy