Oblačno
14°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Združenie miest a obcí odmietajú rušenie pôrodníc. Žiadajú vládu o optimalizáciu
Zdielať na

Združenie miest a obcí odmietajú rušenie pôrodníc. Žiadajú vládu o optimalizáciu

SLOVENSKO / Združenie miest a obcí od novej vlády okrem iného žiada oddialenie optimalizácie siete nemocníc. Odmietajú rušenie niektorých pôrodníc, a nesúhlasia ani s plánovanými zmenami vo fungovaní detských ambulantných pohotovostí.

Primátor Partizánskeho a šéf ZMOS Božik povedal, že sa to týka najmä nemocnice v jeho meste, ďalej Sniny, Revúcej, Kráľovského Chlmca a Myjavy. "V tých nemocniciach sú personálne kapacity aj na gynekologicko-pôrodnícku aktivitu, aj pokiaľ ide o vykonávania neonatologických činností, tak tieto nemocnice môžu ísť ďalej. tam, kde to personálne nie je pokryté, tak viete, ani my nemôžeme obhajovať niečo, čo sa nedá zabezpečiť," uviedol Jozef Božik, predseda ZMOS a primátor Partizánskeho. 

Primátorka Svidníka Ivančová upozorňuje, že pokiaľ ich nemocnica stratí urgentný charakter, okrem iného sa výrazne zhorší najmä dostupnosť služieb. "Výsledkom však v našom regióne Svidník, Stropkov, Medzilaborce, je to, že 40-tisíc ľudí nebude mať dostupnosť zdravotnej starostlivosti do 45 minút," priblížila Marcela Ivančová, primátorka Svidníka.

"Optimalizácia nebola šťastným riešením v našom prípade, keďže sme spadli do voľajakej štruktúry, kde jediné kritérium ktoré nespĺňame je 400 pôrodov za rok," poznamenal Peter Vološin, primátor Sniny.

Ministerka zdravotníctva Dolinková po uvedení do úradu povedala, že optimalizácia nemocníc ako dôležitá súčasť Plánu obnovy by mala pokračovať. A niektoré zmeny chcú v parlamente dokonca presadiť v zrýchlenom režime. "Ale zároveň za plného rozsahu poskytovania zdravotnej starostlivosti na prechodné obdobie vo všetkých nemocniciach naprieč Slovenskom, aby sa nám nestávali kritické situácie, že kvôli odchodu lekárov sa nám zo dňa na deň zatvárajú jednotlivé oddelenia," ozrejmila Zuzana Dolinková (Hlas-SD), ministerka zdravotníctva. 

Optimalizáciou nemocníc by sa čoskoro mala zaoberať aj vláda.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy