Skoro jasno
20°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Mladí ľudia sa nechcú zadlžiť hypotékami. Ako tento problém vyriešiť?
Zdielať na

Mladí ľudia sa nechcú zadlžiť hypotékami. Ako tento problém vyriešiť?

BRATISLAVA / Viac ako polovica mladých do 26 rokov má jeden veľký finančný sen. Chcú vlastniť nehnuteľnosť. Majú, ale strach, že nedokážu splniť podmienky na získanie hypotéky. Počet pridelených úverov po zvýšených úrokových sadzbách klesol celkovo a mladí sa k nim dostávajú ešte ťažšie. Často tak ostávajú v takzvanom mama hoteli až do tridsiatky. Ak by sa do hypotéky chceli pustiť napriek všetkým prekážkam, máme tu niekoľko rád ako na to.

"Ja na to mám," tak to si môže povedať medzi mladými do 26 málokto. Inflácia a rastúce úrokové sadzby robia svoje. "Mladí sa obávajú, že nedokážu splniť podmienky pre dosiahnutie hypoték," priblížila Zuzana Ďuďáková, hovorkyňa UniCredit bank. 

Ich obavy sú oprávnené. Viac ako polovica z nich býva u rodičov a keby chceli mama hotel opustiť, ľahké to mať nebudú a bez rodičovskej pomoci sa nezaobídu. "O hypotéku si môže požiadať približne tretina z tejto vekovej kategórie do 26 rokov," dodala Ďuďáková.

Priemerný plat v ich radoch dosahuje výšku 700 eur, pričom len 33 percent mladých má trvalý pracovný pomer. Zvyšok má príjem z brigád, čiastočných úväzkov v kombinácii od rodičov. Aj preto si väčšina podáva žiadosť o hypotéku až po 28-mičke. Mladí môžu využiť aj niekoľko výhod.

"Banka môže pomôcť v oprávnených prípadoch - podať až 90% hypotéku. Ďalšou výhodou je daňový bonus zo zaplatených úrokov, ktoré si mladí ľudia môžu uplatniť do výšky 400 eur a takisto napríklad orientovať sa na nízkoenergetické hypotéky," ozrejmila Ďuďáková.

To, že sa k hypotéke tak ľahko nedá dostať má v ťažších ekonomických časoch opodstatnenie. Je to vidieť aj zlyhaných úveroch celkovo. "Je to 1,1 %. Posledných 10 či 15 rokov sme takéto čísla nemali," objasnil Peter Krútil, riaditeľ SLSP.

Pre zvyšujúce sa úroky na splátkach hypoték mal minulý týždeň aj pracovné stretnutie minister financií so zástupcami národnej a komerčných bánk. K hypotéke nemajú problém dostať sa len mladí. "Dopyt po hypotékach klesol približne o 40%. Ale treba povedať, že tie roky 2021 - 2022 boli veľmi silné," informoval Vladimír Dvořáček, člen bankovej rady NBS.

Ekonómovia v zlých časoch majú, ale aj správy dobré. "Rastie trh práce, funguje ekonomika, nepribúdajú nezamestnaní," poznamenal Dvořáček. Tým pádom to mladí, ak sa uchytia na trhu práce, to nebudú mať až tak ťažké. Rásť majú aj reálne mzdy. To hrá prospech tomu, aby získali skôr, či kúsok neskôr hypotéku. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy