Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Väčšina Slovákov sa radí k strednej vrstve
Zdielať na

Väčšina Slovákov sa radí k strednej vrstve

Zdroj: TASR

Väčšina sa cíti byť v jej "slabšej" časti.

Vyplýva to z výsledkov prieskumu o fungovaní jednotlivcov a rodín vo sfére peňazí, ktorý pre rezort financií vypracovalo Centrum sociálnych výskumov pri Infostate.

K priemernej skupine sa totiž zaradili až takmer tri štvrtiny opýtaných, z toho väčšina do jej "slabšej" časti. Do skupiny chudobných sa hlásila štvrtina občanov a za bohatých sa prihlásili iba 2 % opýtaných.

Podľa výsledkov prieskumu sa pritom 54 % respondentov prikláňalo k názoru, že ľudia sú chudobní vinou zlej politiky vlád a 27 % oslovených uviedlo, že bohatými sa stanú takí, ktorí majú šťastie.

"Názor, že ľudia sú nezamestnaní, lebo sú leniví, tvrdilo 19 % respondentov," konštatuje Infostat. Čo sa týka veľkých rozdielov medzi najnižšími a najvyššími príjmami, až 57 % opýtaných deklarovalo, že im nerovnosť nevadí, ak je v rozumnej miere. Bezmála 20 % oslovených uviedlo, že je skôr zástancom rovnakých príjmov. Názor, že rozdiely motivujú k výsledkom uviedlo 12 % oslovených.

V otázke úspor sú na tom slovenské domácnosti rôzne. Najväčšia časť opýtaných, 25 %, dokáže mesačne ušetriť sumu nižšiu ako 50 eur. Pätina domácností je schopná ušetriť od 51 do 100 eur a približne každá jedenásta domácnosť od 101 do 150 eur. Viac ako pätina oslovených pritom uviedla, že domácnosť, v ktorej žijú, nesporí vôbec. Vyše dve tretiny respondentov sa pritom cíti byť pripravených na aktuálnu potrebu zabezpečovať si peniaze a následne s nimi i efektívne hospodáriť. Za nepripravených efektívne hospodáriť sa považuje 31 % Slovákov.

Výskum realizovalo Centrum sociálnych výskumov pri Infostate na základe uznesenia vlády z októbra minulého roka a v období od 10. do 16. marca tohto roku sa ho zúčastnilo 1 174 respondentov. Podľa ďalšieho projektu Zisťovania o príjmoch a životných podmienkach EU SILC 2009, ktorého výsledky zverejnil Štatistický úrad SR minulý týždeň, bolo rizikom chudoby vlani na Slovensku ohrozených 11 % obyvateľov, čo je viac ako 595 tis. osôb. Medziročne sa tak podiel ľudí ohrozených chudobou nezmenil.

Najčítanejšie správy