Skoro jasno
19°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Ceny starších bytov v Bratislave klesajú
Zdielať na

Ceny starších bytov v Bratislave klesajú

Zdroj: TV JOJ

Ceny starších bytov sa v Bratislave vracajú na úroveň spred roka 2007. Vyplýva to z prieskumu trhu realitnej kancelárie (RK) BOND reality.

"Nakoľko sa zreálňujú ceny novostavieb, okrem starších bytov rastie postupne záujem aj o 3 až 4-izbové nové byty, v cenách do 130.00 eur," hodnotí aktuálnu situáciu na realitnom trhu v Bratislave predsedníčka Asociácie realitných maklérov (ARM) a riaditeľka RK BOND reality Daniela Danihel Rážová.

Z prieskumu realitného trhu ďalej vyplýva, že nehnuteľnosti kupujú zväčša páry, a to až v 80 % prípadov, vo veku do 40 rokov. Štvrtina klientov pritom kupuje byt alebo dom ako svoje prvé bývanie. Podľa štatistík predaja tretina klientov v Bratislave predáva nehnuteľnosť z rodinných dôvodov a štvrtina aj z finančných dôvodov.

Ceny starých bytov v Bratislave rástli do roku 2008 dvojnásobne až trojnásobne rýchlejšie ako ceny nových bytov. S výnimkou mestskej časti Staré mesto sa vo všetkých bratislavských lokalitách predával m2 starého bytu podstatne drahšie ako rovnaká plocha v novostavbe.

"Začiatkom roku 2008 sa však rast predaja spomalil a v prvom kvartáli bolo na kataster podaných o polovicu menej vkladov ako v porovnateľnom období roka 2007. Všetky tieto aspekty boli predzvesťou nevyhnutného pádu cien nehnuteľností, a to ešte bez vplyvu finančnej krízy," uzavrela Rážová.

Najčítanejšie správy