Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Slovensko potrebuje plyn, ale nevyužíva ani svoj vlastný. Otváranie nových vrtov je komplikované
Zdielať na

Slovensko potrebuje plyn, ale nevyužíva ani svoj vlastný. Otváranie nových vrtov je komplikované

BRATISLAVA / Európska únia sa horúčkovito snaží zabezpečiť dostatok energie. V mnohých členských krajinách sa už budujú terminály na skvapalnený zemný plyn a skracujú sa povoľovacie procesy pre energetické projekty. Ale u nás je to naopak. Využívanie vlastných zdrojov nie je prioritou vlády a naďalej sa spoliehame najmä na dovoz drahých surovín zo zahraničia.

Luxus lacných energií z Ruska je fuč a Európa zháňa zdroje, kde sa len dá, často aj z vlastnej špajzy. V Maďarsku a v Chorvátsku si ale uvedomili, že čas hrá proti nám. "Povoľovacie konania v súvislosti s ťažbami trvajú povedzme pol roka, u nás je to minimálne 16 mesiacov," uviedol výkonný riaditeľ SPNZ Richard Kvasňovský. Na Slovensku by sme si dokázali vyťažiť okolo desať percent spotreby plynu. "Všetko, čo sa vyťaží doma, zostáva doma pre domácnosti a firemných zákazníkov," povedal generálny riaditeľ Nafty Martin Bartošovič. Namiesto ťažby sa ale nedeje nič. "Je to niečo, z čoho si aktivisti často urobia živnosť,“ vyhlásil predseda hospodárskeho výboru Peter Kremský.

Okrem toho, domáca ťažba a zvýšenie energetickej bezpečnosti očividne nie je národný záujem. Brzdou sú často aj výhovorky úradníkov na ministerstvách. "Prvá je - to sa nedá, druhá je – to sme tak nikdy nerobili a tretia – to nebude fungovať," informoval Kremský. Na Slovensku sme majstri sveta v hádzaní si polien pod nohy. Schvaľovanie projektov tak namiesto mesiacov často trvá aj niekoľko rokov. Aktuálne sa to týka ložiska Trakovice pri Trnave. "Ročne by sa tam dalo vyťažiť zhruba pol miliardy metrov kubických zemného plynu," priznal výkonný riaditeľ SPNZ Richard Kvasňovský. Ďalšie, už využívané ložiská, sú na východe republiky a na Záhorí.

"Ťaží sa tam desiatky rokov, funguje to bez problémov a nemá to ani vplyv na životné prostredie," pokračoval Bartošovič. "Zvýšenie ťažby plynu v budúcnosti by mohlo posilniť vlastnú bezpečnosť v energetike. Na druhej strane ale nemožno očakávať, že by to bola odpoveď na zvýšené ceny plynu," povedal šéfredaktor Energie-portal.sk Radovan Potočár. No závislosť od dovozu by značne klesla. Na Slovensku je ale dobrým zvykom konať, až keď nám tečie do topánok. Namiesto toho, aby sme si sami a doma vyťažili plyn pre vlastnú spotrebu, budeme musieť ešte nejaký čas dovážať ten drahý zo zahraničia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy