Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovenskí pekári a mlynári sú v koncoch. Ceny už zvyšovali a teraz varujú, že sa to zďaleka neskončilo
Zdielať na

Slovenskí pekári a mlynári sú v koncoch. Ceny už zvyšovali a teraz varujú, že sa to zďaleka neskončilo

BRATISLAVA / Rok 2022 bol pre našich pekárov a mlynárov vôbec najťažší v histórii a situácia sa vôbec nezlepšuje. Práve naopak. Pekári varujú vládu pred možným výpadkom základných potravín... A prognózy, žiaľ, nie sú dobré. Len za prvé tri mesiace vzrastie cena pekárenských produktov o 20 percent. Veľké problémy majú aj mlyny. Slovenským podnikom hrozí, že už o niekoľko mesiacov nebudú schopné konkurovať Ukrajincom či Poliakom.

Rok 2022 znamenal historické navýšenie cien nevyhnutných tovarov. Dôvodov je viacero - vojna na Ukrajine a nedostatok pšenice, energetická kríza či spamätávanie sa z korony. Výpočet je hrozivý. Chlieb zdražel 22 percent, rožok o 38 percent, múka o 48 percent. A podľa expertov zdražovaniu stále nie je koniec.

Napriek tomu, že cena múky spred roka vzrástla takmer dvojnásobne, ľudia ju aj naďalej kupujú v rovnakých množstvách. "Minulý rok bol veľmi náročný, až chaotický, nákupné ceny pšenice aj ostatné nákupné ceny a náklady dosiali rekordné úrovne preto bolo veľmi náročné premietnuť tieto ceny do odbytových cien," uviedol Levente Varga, spolumajiteľ mlynu v Kolárove. 

Aj najväčší stredoeurópsky mlyn rodiny Vargovcov v Kolárove tak v niektorých mesiacoch vyrábal menej. Výrobu dokážu plánovať len ak nebudú rásť náklady. "Naša firma vyváža výrobky aj do okolitých krajín a keď ostatné krajiny majú iné náklady, alebo za iné ceny vedia nakúpiť obilie, tak my máme konkurenčnú nevýhodu," doplnil Varga. Prácu sťažuje nákup energií za spotové ceny. Obilia je na trhu dosť, napriek tomu majú výrobné linky rezervy. "Naplno nejdú, ale máme obilia na sklade," dodal. 

Mlynári boli v minulom roku medzi dvoma kameňmi. Poľnohospodári predávali pšenicu za vysokú trhovú cenu. No pekári chceli múku za sumu, ktorú si môžu dovoliť. Inak sa jednoducho obrátili na lacnejší tovar z Ukrajiny či Poľska. "Cenová úroveň a hladina ukrajinskej múky je úplne niekde inde než na ukrajinskom trhu," povedal Milan Lapšanský, generálny sekretár Slovenskej spoločnosti mlynárov (SSM) a predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC).

Pekári sú na tom podľa slov kompetentných ešte horšie. Navyše cítia pocit krivdy. Kameňom úrazu sú nové príplatky. V minulom roku sedeli s premiérom Hegerom aj ministrom pôdohospodárstva Vlčanom. Vraj došlo k dohode, že budú oslobodené od poistného a odvodov. Nestalo sa. "Mali pripraviť legislatívu, tak ako je na Slovensku zvykom posledných pár rokov, tú legislatívu nepripravili a žiadna reálna pomoc pre pekárov neprišla," konkretizoval Lapšanský. 

Až 80 percent ich práce totiž vykonávajú práve v časoch, na ktoré sa vzťahujú príplatky. "Vyrábajú najmä v nočných hodinách a pracujú naozaj aj v sobotu aj v nedeľu, takže nepoznajú nejaký fixný čas, kedy treba pracovať," dodal Matej Korpáš z tlačového odboru Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK). Reálne tak hrozí, že zamestnávatelia bonusové sadzby nebudú mať z čoho zaplatiť.

Kontaktovali sme viaceré bratislavské pekárne. Vyjadriť sa ale nechcel nikto. Z viacerých zdrojov sme počuli, že sa boja revanšu od ministerstva pôdohospodárstva. To tvrdí, že pomoc ponúklo a pekári ju nevyužili. "Napriek verejným výzvam na dofinancovanie ich sektora, využili z alokovanej sumy 35 mil. EUR iba 31 mil. EUR, a teda sa ich navýšenie prostriedkov nebude týkať," uviedlo ministerstvo vo svojom stanovisku. 

Išlo o investičné výzvy vzťahujúce sa na projekty. S priamou finančnou pomocou pekári spokojní neboli. "Bola, ale vo veľmi nedostatočnej výške, dá sa povedať, že to je kozmetická záležitosť," vysvetlil Lapšanský. Je tak prakticky nevyhnutné, že ceny pôjdu znova hore. A to poriadne. "Presné číslo neviem povedať, no môj osobný názor je, že rast cien v prvom kvartáli 2023 bude okolo 20 percent," uzavrel Lapšanský. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy