Skoro jasno
17°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Slovensku hrozí, že nebude mať dostatok plynu na budúci rok. Domácnosti vraj málo šetria
Zdielať na

Slovensku hrozí, že nebude mať dostatok plynu na budúci rok. Domácnosti vraj málo šetria

BRATISLAVA / Štedrá pomoc vlády domácnostiam s vysokými cenami energií v hodnote šiestich miliárd eur stále vyvoláva otázniky. Napríklad, či ľudia budú šetriť energie a či bude dostatok plynu. V porovnaní s bratmi Čechmi sme na tom horšie. V zásobníkoch majú viac plynu a spotreba im klesla o pätinu. Podľa analytikov nás ale väčší problém čaká budúci rok.

"Kým v iných krajinách je silná motivácia šetriť a aj pomoc v týchto krajinách je nastavená tak, aby ďalej ľudí motivovala šetriť, tak u nás skoro vôbec nemáme tútu motiváciu. Tým pádom bude pomoc drahá," povedal Martin Šuster z Rady pre rozpočtovú zodpovednosť. "Tým, že vláda nastavila len tento veľmi malý symbolický nárast ceny, určite obmedzila motiváciu ľudí investovať do zateplenia alebo výmeny okien. Čo by v konečnom dôsledku znamenalo nižšiu spotrebu plynu," uviedol ekonomický analytik Iness Radovan Ďurana. "Ľudia začali šetriť, každý z nás šetrí. Prídete do domácností, na ktorýkoľvek štátny úrad a vidíte, že na chodbách sa nesvieti, osvetlenia sú vypnuté," zhrnul minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak.

Podľa Martina Šustera pri takejto pomoci nebudeme dobre pripravení na ďalšie možné energetické krízy. A platiť to budú musieť ešte aj naše deti. Otázne je ale to, či plynu bude vôbec dosť. "To naozaj závisí, aké budú teploty. Hlavne ako sa bude vyvíjať krivka spotreby v závislosti od vykurovania. Uvidíme, samozrejme, ako to bude vyzerať začiatkom roka," informoval analytik portálu Energieprevas.sk Jozef Badida. "Objem plynu zatlačený zo strany SPP do zásobníkov ku dnešnému dňu spolu s pravidelnými diverzifikovanými dodávkami dávajú spoločnosti dostatok optimizmu, že terajšiu zimnú sezónu zvládneme bez vplyvu na dodávky pre našich zákazníkov," oznámil hovorca SPP Ondrej Šebesta.

Podľa analytika Jozefa Badidu je aktuálna naplnenosť slovenských zásobníkov na úrovni 88,5 percenta. To je o 7,5 percenta menej v porovnaní s Českom. Ušetriť sa im totiž podarilo až 421 miliónov kubických metrov. Tým majú naši susedia väčšiu istotu, že im zásoby vydržia celú zimu. "Podstatné pre nás je, aby dokázali dôjsť tie dodávky plynu na Slovensko, ktoré už boli zazmluvnené. Ak tie budú môcť byť privezené na Slovensko prepravnými európskymi sieťami, to by už malo byť dosť," doplnil Badida. "Vďaka dôslednej príprave patrí Slovensko v tejto oblasti na začiatku zimnej sezóny medzi najpripravenejšie krajiny Európy," povedal hovorca SPP. "Situácia na trhu s plynom je napätá a bude napätá, pretože cena plynu výrazne vzrástla a naďalej je na stole otázka, či sa podarí zabezpečiť dostatok plynu aj na budúci rok," uviedol Ďurana.

Analytici sa zhodujú, že šetrenie energií zostáva naďalej prioritou. Problému sme totiž podľa nich ešte neušli. "Z tých všetkých čísel, ktoré sú dostupné, to skôr vyzerá tak, že ten problém môže nastať budúcu zimu," upozornil Ďurana. "Je to naozaj nevyhnutnosť, aby sme energiu sporili, keďže jej je nedostatok a ceny sú strašne vysoké. My si ten problém prenášame potom aj do ďalšieho roka a do ďalšej zimy," súhlasil Badida. Čo sa týka plynu, analytik Radovan Ďurana upozorňuje aj na tento stav. "Môže sa pokojne stať, že v slovenskom zásobníku je uložený plyn, ktorý patrí rakúskemu obchodníkovi, ktorý ho tu nemusí predať. A to isté platí aj o Českej republike," uzavrel.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy