Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ministerka Remišová sľubuje jednoduchšie využívanie eurofondov
Zdielať na

Ministerka Remišová sľubuje jednoduchšie využívanie eurofondov

PREŠOV / Program Slovensko a k tomu trinásť miliárd eur. Veronika Remišová predstavila v Prešove nové ambície, pričom sľúbila jednoduchšie, rýchlejšie a transparentné využívanie eurofondov. Slovensko sa zaradilo medzi prvých šesť krajín, ktoré už majú ukončené programovanie eurofondového obdobia.

​"Veľká reforma eurofondov v histórii Slovenska sa stáva realitou," uviedla ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová. Ministerka vo štvrtok, 24. novembra, v Prešove sľúbila jednoduchšie, rýchlejšie a transparentné využívanie eurofondov. A k tomu bez zbytočnej byrokracie. "Zjednodušili sme na možné minimum byrokaciu a radikálne sme zjednošili procesy. Šesť operačných programov máme v jednom operačnom programe," pokračovala ministerka. Remišová sľubuje revolúciu zaužívaných postupov a procesov. Predstavitelia samospráv už neraz v minulosti poukázali na to, že naše procesy sú napríklad v porovnaní s našimi susedmi zdĺhavé a pomalé.

"Tam, kde Poliaci strihajú pásku, my ešte len pripravujeme podklady, aby sme išli do žiadostí o eurofondovú výzvu," povedal predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský. Zmeniť by sa to malo aj pri samotnom rozhodovaní. Časť z 13-milardového balíka za takmer dve a pol miliardy prejde decentralizáciou eurofondov. O jeho použití rozhodnú priamo v regiónoch. "Už im nebude štát hovoriť, že majú betónovať námestia, alebo že si majú postaviť rozhľadne, ale samotné regióny si pripravia strategické balíčky projektov a oni rozhodnú, čo v danom regióne potrebujú," informovala Remišová.

"V rámci hospodárskeho priestoru Európskej únie investujeme európske peniaze do tých hospodárstiev, ktoré to potrebujú. Aby dobehli tie najvyspelejšie hospodárstva Európskej únie," oznámila komisárka Európskej komisie pre súdržnosť a reformy Elisa Ferreira. Ministerstvo investícii, regionálneho rozvoja a informatizácie otvorilo po celom Slovensku regionálne centrá, v ktorých budú k dispozícii odborníci, ktorí majú byť po ruke žiadateľom. Zmeny sa chystajú aj pre kontrolné mechanizmy. "Podpísali sme memorandum s Najvyšším kontrolným úradom a kontrolu verejného obstarávania bude vykonávať Úrad pre verejné obstarávanie. Čiže jeden orgán, väčšia právna istota pre žiadateľov," dodala Veronika Remišová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy