Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Kultúrne inštitúcie sú v koncoch. Faktúry za elektrinu zrážajú na kolená profesionálne aj amatérske súbory
Zdielať na

Kultúrne inštitúcie sú v koncoch. Faktúry za elektrinu zrážajú na kolená profesionálne aj amatérske súbory

BRATISLAVA / Opona padá. V niektorých divadlách možno tento rok naposledy. Ceny energií ženú kultúru do krachu. Ak nezasiahne štát, zatvoriť môže až tretina kultúrnych stánkov. Premiérovi a ministerke kultúry adresovali umelci otvorený list. Žiadajú pomoc.

Pandemickú krízu strieda energetická. Obe smutné dejstvá sleduje z prvého radu Jozef Černek. V Komárne vedie hneď dva divadelné súbory. Sídlia v tamojšom matičnom dome. Potom ako dorazila faktúra za energie, sa takmer zosypal. "Naše energie stúpli o 320 percent. Na jar to bolo sto percent, to sme zvládli aj vďaka zbierke a divákom. Znamená to 80-tisíc ročne, čo je nezvládnuteľne pre nás," uviedol Černek. 

Podobné zúfalstvo počuť v divadlách, kinách i hudobných kluboch po celom Slovensku. Trinásť kultúrnych organizácii sa spojilo a vyzvalo vládu, aby konala. V liste premiérovi a ministerky kultúry odhadujú, že tretina kultúry krízu bez zásahu štátu neprežije.

"Chceme riešiť najmä dopad energii na subjekty. Ďalšia vec . fondy neboli roky valorizované a sponzorský zákon, ktorý už je v športe, by mohol pomôcť a priniesť peniaze," povedal riaditeľ Divadla Andreja Bagara v Nitre, Jaroslav Dózcy. 

Ministerka kultúry si otvorený list prečítala a požiadavky označila za opodstatnené. Napriek naliehavému tónu si však autori listu na pomoc budú musieť počkať. Vláda cenové stropy stále iba pripravuje. Ich podobu ani po dnešnom rokovaní nepredstavila. "Najskôr prinesieme štátne riešenia s tým, že prioritou je aby každý sektor dostal pomoc ktorú potrebuje," uviedla Milanová.

Popri zastabilizovaní cien zostávajú nenaplnené aj zvyšné dve požiadavky umelcov. Sponzorský zákon má od schválenia ďaleko a extra milióny určené do umeleckých fondov stoja u Igora Matoviča. "Kto pozná rezort financií vie, že nie všetko sa dá uskutočniť hneď po prvom stretnutí takže, je to záležitosť ďalších diskusii," povedala Milanová. 

Nie všetci si môžu na výsledok diskusii dovoliť čakať. V Komárne už neľahké, no, zdá sa, definitívne rozhodnutie padlo. Obyvatelia mesta o jedno z tamojších divadiel prídu. "Štát sa nám úplne otočil chrbtom. Všetky naše predstavenia odohráme ešte minimálne raz do konca roka a ukončíme činnosť," dodal Černek. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy