Skoro jasno
11°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Poslanci v europarlamente hlasovali o riešeniach v súvislosti s energetickou krízou
Zdielať na

Poslanci v europarlamente hlasovali o riešeniach v súvislosti s energetickou krízou

ŠTRASBURG / Energetická kríza trápi celú Európu, aj keď niektoré štáty viac a iné menej. Skúste hádať, do ktorej skupiny patrí Slovensko. Do tej prvej. Poslanci v europarlamente hlasovali o riešeniach, ktoré vzišli od Euróspkej komisie a minulotýždňového energetického summitu. Tie sa týkajú zdanenia niektorých firiem, aj šetrenia. Naopak, chýba strop na ceny plynu a dodatočné zdroje z eurofondov, po čom volajú aj naši europoslanci.

Z europarlamentu zaznieva v súvislosti s energetickou krízou najmä spolupráca a jednotné riešenie, "ktoré naozaj pomôže všetkým. Nemcom, Slovákom, aj Portugalcom, aj Lotyšom," doplnil podpredseda európskeho parlamentu Michal Šimečka. Nájsť ale spoločné energetické riešenie v Európe nie je jednoduché. Iné nároky má, napríklad Slovensko, energeticky náročná krajina, ktorá musí v zime kúriť. A úplne iné, napríklad také malé južanské štáty ako Malta. 

Eurokomisia ešte minulý týždeň navrhla výnimočné prerozdelenie nadziskov energofiriem. Slovenskí europoslanci si myslia, že by sa mali zdaniť aj obchodníci na burze, ktorí pracujú šikovne s panikou a šponujú ceny energií do astronomických výšok. "Tam je pre Slovensko problém, že keďže slovenské elektrárne predali tú elektrinu už minulý rok, tak z toho riešenia, ktoré je teraz na stole, z tých 140 miliárd, ktoré sa majú vybrať, by Slovensko z toho nezískalo toľko. Získalo by málo," uviedol podpredseda európskeho parlamentu Michal Šimečka. "Aby sme nielen získali nejaké peniaze od špekulantov, obchodníkov a výrobcov, ale aby sme ich dostali tam, kam potrebujeme a to zraniteľným domácnostiam ako aj podnikom," povedal europoslanec Róbert Hajšel. K ľuďom, malým aj veľkým firmám by sa mohla účinne dostať aj pomoc z eurofondov, ktoré sa nestihli minúť. Stačilo by ich presmerovať na energokrízu. "Je to možné, takisto sme to urobili počas covidu. Tak sme to urobili aj počas príchodu odídencov z Ukrajiny," povedala europoslankyňa Miriam Lexmann. V bruselskom návrhu, ako aj z energo summitu zatiaľ však nevzišiel návrh na zastropovanie cien plynu. To bola požiadavka viacerých krajín, vrátane Slovenska. "Pretože je to podstatný zdroj pre ľudí na Slovensku pre domácnosti a pre priemysel," konštatoval europoslanec Vladimír Bilčík. Rusi priškrcujú plyn už od septembra 2021 a európske a slovenské riešenia prichádzajú žalostne pomaly. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy