Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ceny bytov budú naďalej klesať
Zdielať na
Ekonomika

Ceny bytov budú naďalej klesať

Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Trh dosiahne dno najskôr koncom roku 2010

"Dynamika poklesu sa zrýchlila najmä v Prešovskom kraji, čo súvisí s rastom nezamestnanosti," dodal Dereník.      

Podľa Dereníka trend ukazuje, že pokles cien bytov spomalil v bohatších regiónoch, naopak rýchlejší je v chudobnejších krajoch okrem Banskobystrického, kde sa očakáva väčšie zníženie cien neskôr.

"Ceny nehnuteľností sú na úrovni tretieho kvartálu 2007 a budú ďalej klesať. Úplné spľasnutie bubliny v realitnom sektore ešte nie je za nami," zdôraznil Dereník.      

Bod obratu by mal nastať v Bratislavskom kraji, kde by k stagnácii alebo miernemu rastu cien mohlo dôjsť koncom roku 2010. "Vývoj miezd, nezamestnanosti i ďalšie makroekonomické ukazovatele však neukazujú na to, že by ceny nehnuteľností mohli výraznejšie rásť. Aj v ďalších rokoch by mali skôr stagnovať. Prudký nárast cien bytov, aký sme zažili v nedávnej minulosti, je veľmi málo pravdepodobný," konštatoval Dereník.      

Z hľadiska štruktúry bytového fondu sa k cenovému dnu približujú staršie byty. Najmä ich ceny na odľahlejších sídliskách by už nemali veľmi klesať. "V prepočte na meter štvorcový sú najlacnejšie stále trojizbové byty, pričom rozdiel výhodnosti oproti menším bytom už nie je taký výrazný ako pred krízou," uzavrel Dereník.

Zdielať na

Najčítanejšie správy