Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Minister Krajniak mení druhý pilier: Presunie sporiteľov z garantovaných do investičných fondov
Zdielať na

Minister Krajniak mení druhý pilier: Presunie sporiteľov z garantovaných do investičných fondov

BRATISLAVA / Migrácia sporiteľov, aká tu nebola od roku 2013. Viac ako milión ľudí sa možno od budúceho júla presunie do rizikovejších fondov. Týmto krokom chce ministerstvo práce dosiahnuť, aby nestrácali na dôchodkoch. Za pravdu mu dávajú aj ekonómovia. Po Ficovej zmene a presune do garantovaných fondov, podľa nich strácali. Naopak Robert Fico si myslí, že ide o chybný krok.

Novela ministra Krajniaka v stredu, 24. augusta, prešla na vláde. Viac ako milión sporiteľov do 54 rokov, sa podľa nej presunie do rizikovejších, takzvane indexových fondov. Ľuďom to má zabezpečiť vyšší výnos, alebo inak vyšší dôchodok. "Máme takéto analýzy, urobili sme si to na dostatočne dlhú dobu dopredu," vyjadril sa minister. "Ten presun dáva zmysel, lebo tí, čo boli v garantovaných, zarábali úplne minimum," vysvetlil Michal Lehuta, analytik VÚB Banky.


Presun sa nedotkne ľudí, ktorí do konca mája 2023 oznámia, že si chcú naďalej sporiť v inom, ako indexovom fonde. Sporenie v ňom budú mať od budúceho roka automaticky aj noví sporitelia. Krajniak robí vlastne to isté, čo spravil Fico v roku 2013, len naopak. Vtedajší premiér presunul ľudí do fondov garantovaných. O novom návrhu si šéf opozičného SMERu myslí toto : "Pán Boh ochraňuj týchto ľudí." Boh ochraňoval podľa čísiel, ktoré nepustia, všetkých, ktorí po Ficovej reforme v roku 2013 zostali v garantovaných dlhopisových fondoch. "Akurát v tomto období indexové fondy zarobili viac, ako je priemer a naopak. Ten presun bol spravený v tú najhoršiu dobu," skonštatoval Miroslav Kotov, predseda predsedníctva ADSS. Robert Fico s bohom mieril najmä na to, že žijeme dobu turbulentnú a trhy po rokoch rastov začali kolísať. "Turbulentné časy sú tu vždy, od začiatku roka sme mali pokles, ale ten priemer ostáva cca tých 10 percent," vysvetlil Lehuta.

Len pre predstavu, aj minulý týždeň hodnota v garantovaných fondoch klesala a v negarantovaných stúpala. Nie na všetkom sa zúčastnené strany pri novele ale stretávajú. DSS-kám prekáža hlavne čas zavádzania zmien. Veľa vecí budú musieť mať nachystané už v januári, čo sa im zdá veľmi skoro. Zároveň, že do indexových fondov sa majú presunúť aj sporitelia, ktorí spravili zmenu na vlastnú žiadosť už po Ficovej reforme. "Jedna vec je napraviť chyby z roku 2013 a iné je nanovo nanucovať niečo, čo už si vybrali a robiť toto pravidelne každých desať rokov," skonštatoval Kotov.



Ďalšia vec je chystané zníženie poplatkov

"Navrhnuté zníženie je veľmi razantné a skokovité," vyjadril sa Kotov. Má sa meniť aj výplatná fáza druhého piliera. Suma sa má rozdeliť na dve polovice. Jednu bude DSS-ka vyplácať programovým výberom. Druhá sa má naďalej zhodnocovať vo fondoch. Plánuje sa aj zrušiť možnosť vybrať si úspory, takpovediac, na ruku, čo mnohých nepoteší. Zmeny druhého piliera teda prešli vládou, najbližšie ich čaká parlament. Minister Krajniak ale sľúbil, že sa nechystá ísť hlavou proti múru, alebo skôr proti pilieru. "Po prvom čítaní ešte zavolám všetkých aktérov, nie len politických. Aby sme prijali ten scenár, ktorý bude prijateľný, pre čo najširšie spektrum," dodal Krajniak.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy